Misc 06/12/2013

Alerta tòxica: Amics que perjudiquen seriosament la salut

Hi ha lligams afectius que ens poden sortir cars

Raquel Alba
4 min
'THE BLING RING'  L'últim film de Sofia Coppola, The Bling Ring, recrea la vida d'un grup d'amics adolescents amb un punt alt de toxicitat.

BarcelonaRafael van der Vaart, exjugador del Reial Madrid, i Sylvie Meis, model i presentadora de televisió, semblaven la parella ideal. La seva vida, retransmesa al minut a través del compte de Twitter, era un seguit d'hotels de luxe, vestits de lluentons i somriures blanquíssims. Però fa gairebé un any va arribar la crisi perfecta: després d'una forta discussió la nit de Cap d'Any, la parella va decidir separar-se. A continuació, les revistes de paper cuixé van començar a desgranar imatges de Sylvie Meis recuperant-se de la ruptura. Les instantànies la mostraven passejant capcota pel carrer, prenent un cafè o anant de compres acompanyada de la seva millor amiga, Sabia Boulahrouz. El que Meis no sabia era que, mentre Boulahrouz la consolava, també es dedicava d'amagat a fer una altra cosa: iniciar una relació amb Rafael van der Vaart. L'abril passa, davant l'estupefacció de la model, el futbolista i Sabiat Boulahrouz anunciaven que estaven junts. Fa dos mesos es va fer públic que esperen el seu primer fill en comú.

El vincle entre Sylvie Meis i Sabia Boulahrouz podria ser considerat una amistat tòxica de manual. La idea mateixa de relació tòxica s'ha popularitzat molt últimament a Espanya gràcies a la publicació aquesta tardor de Tu corazón no está bien de la cabeza. Cómo salir de una relación tóxic a (Paidós), a càrrec de la mediàtica Lucía Etxebarria. Però la inventora del concepte va ser l'experta en comunicació no verbal Lillian Glass. Nascuda a Miami i tota una celebritat al seu país, Glass va publicar el 1997 elsupervendes Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar con personas que te complican la vida . Al llibre, la doctora encunyava l'expressió relació tòxica i alertava del fet que molts dels nostres amics són en realitat "vampirs emocionals": persones que ens destrueixen l'autoestima i afecten negativament el nostre comportament diari.

Alerta amb lligams afectius

Animats per l'èxit de l'obra de la doctora Glass, al continent americà es van començar a publicar un bon grapat de llibres d'autoajuda que reflexionaven sobre la "toxicitat" en els vincles interpersonals. Un és Parejas tóxicas (2009), de la psicòloga argentina Beatriz Goldberg. Amb consulta al centre de Buenos Aires des de fa més de 33 anys, la doctora explica a l'ARA els motius pels quals va decidir escriure el llibre: "Al llarg de la meva carrera, he atès gent de totes les edats i amb tot tipus de problemes. I m'he adonat que un focus constant de conflicte són precisament aquest tipus de relacions, ja siguin de caràcter familiar, sentimental i romàntic o simplement d'amistat".

Per Goldberg, ningú és lliure de veure's implicat en un vincle tòxic, ni tan sols una experta en el tema com ella. "Jo tinc tot tipus d'alertes vermelles que m'avisen de quan una amistat o una parella no són bones per a mi. Malgrat això, també m'he vist implicada en algun lligam afectiu que m'ha acabat perjudicant", confessa.

Com detectar una amistat tòxica

¿Però com es detecta una amistat tòxica? "Sabràs que el teu amic és tòxic quan tu sempre l'has de trucar i ell o ella només et contacta perquè té un problema i et necessita. Són els típics que s'esfumen de la teva vida durant mesos i tornen a aparèixer de sobte per demanar-te un favor", apunta. I afegeix: "Aquest tipus d'amics s'alegren internament dels teus fracassos i intenten treure'n partit d'amagat. Estan permanentment emfatitzant els teus defectes i fent que et sentis insegur. Alerta perquè són perillosos".

Sobre la manera com es poden combatre i anul·lar les amistats tòxiques, Beatriz Goldsberg assegura que la clau és no tenir por de quedar-nos sols. "Hem de saber dir prou. Si una amistat només t'aporta emocions negatives, talla-la. Mentre hi continuïs, estaràs ficat en un cercle viciós i cada cop tindràs menys autoestima i et costarà més sortir-ne. No tinguis por d'estar sol, trobaràs amics nous, amics de veritat", subratlla amb convenciment.

Les amistats tòxiques no són dolentes només en l'àmbit emocional, sinó que també deterioren la salut física. Almenys a aquesta conclusió han arribat els estudis fets pel psicòleg nord-americà Bert Uchino. Uchino, de 47 anys i professor de la Universitat de Utah, fa més d'una dècada que estudia la relació que hi ha entre els problemes de salut i els vincles tòxics. El psicòleg detalla a l'ARA com va sorgir el seu interès per aquest camp: "Als anys 90 van començar a aparèixer estudis que associaven la qualitat de les relacions afectives amb taxes de mortalitat més baixes. La idea era la següent: si tens relacions bones amb la família i els amics, viuràs més temps. El tema em va fascinar i em vaig començar a preguntar: «Llavors què passa? Si tens uns amics i una família fatals, moriràs abans?»"

Amics millors, menys estrès

Amb aquest dubte al cap, Uchino va desenvolupar la seva primera investigació el 2001. Va agafar una mostra de 133 joves i va fer que puntuessin la qualitat de les seves relacions. A continuació, els va sotmetre a proves d'estrès cardiovascular. Et voilà . Els resultats van confirmar que els que posaven notes més baixes a les seves relacions reaccionaven pitjor a les proves d'estrès.

Després d'aquest estudi, que va ser publicat al Journal of Behavioural Medicine i va tenir força ressò a la premsa americana, en van venir d'altres. Finalment Bert Uchino ha arribat a la conclusió que, malgrat que òbviament cada cos és un món i hi ha un munt de factors que repercuteixen en la salut de cadascú, tenir vincles afectius tòxics pot perjudicar la salut.

"Globalment, les relacions interpersonals dolentes poden augmentar els riscos cardiovasculars, incrementar la pressió arterial diària i accelerar l'envelliment cel·lular. Així que ja ho sabeu: intenteu evitar a tota costa les relacions tòxiques si voleu viure més i, sobretot, millor", conclou Uchino.

stats