JUSTÍCIA
Societat 13/08/2013

Advocats altruistes per ajudar al bé comú

El Col·legi posa en marxa el programa d'advocacia pro bono per assistir les entitats socials i usuaris

Antònia Artigues
3 min

Palma.Els advocats de les Illes Balears estan disposats a involucrarse en la defensa del bé comú, del bé públic, especialment per vetlar, gratuïtament, pels drets d'aquells que es trobin en situació de més vulnerabilitat. Per això, i en el desenvolupament de la seva política de responsabilitat social corporativa, el Col·legi d'Advocats de les Illes Balears, al capdavant del qual hi ha el degà Martín Aleñar, ha posat en marxa el programa anomenat advocacia pro bono.

L'advocacia pro bono -terme que deriva de l'expressió llatina que vol dir pel bé públic- suposa la implicació dels advocats, voluntàriament i desinteressadament, en accions de benefici social adreçades a la consecució del bé comú i l'interès públic.

El Col·legi acaba d'obrir el registre de professionals que es vulguin sumar a aquest tipus d'accions. El registre d'advocats pro bono està operatiu des de final de juliol i just en poc més de deu dies de l'agost (un mes habitualment de vacances entre els lletrats) ja n'hi ha prop d'una dotzena que s'han incorporat al projecte. Els missers, que poden estar exercint o no, no cobraran mai per aquesta feina d'ajuda.

Funció social

Amb aquesta iniciativa, el Col·legi vol potenciar la funció social de l'advocacia, especialment en uns moments de crisi econòmica que augmenta les situacions de risc i exclusió social de moltes persones. Els advocats poden ajudar en situacions en les quals lamentablement es veuen immerses moltes persones i que poden derivar en problemes legals si no s'actua correctament.

Com es pot beneficiar un ciudatà d'aquesta iniciativa dels advocats illencs? El Col·legi d'Advocats signarà acords amb les entitats socials i sense ànim de lucre que requereixin ajuda o formació jurídica per a elles o les perones a les quals atenguin. Sempre serà l'entitat la que s'adreçarà al Col·legi d'Advocats, tot i que el servei pugui ser per a una persona concreta de les quals atenen. Per això, s'obrirà també un registre perquè els col·lectius interessats puguin beneficiar-se de l'assessoria dels missers.

De fet, el Col·legi ja havia iniciat accions puntuals d'assistència jurídica en l'àmbit social, com per exemple un conveni signat amb la Creu Roja per formar el personal i voluntaris en matèria hipotecària perquè, així, poguessin donar una mà a les persones que toquen a la seva porta i que estan en risc de perdre casa seva. Ara, el Col·legi vol generalitzar aquest tipus d'accions i posar-se a disposició de totes les entitats que ho requerixin.

Torn d'ofici

Aquest servei de cap manera no substitueix el torn d'ofici. És més, es podria dir que el complementa, que, en realitat, és una advocacia altruista "i preventiva". Es tracta de guiar, de fer veure els camins que té una persona que està en una situació de risc social per -conjuntament amb l'entitat social a la qual ha demanat ajuda- trobar una solució que, en molts casos, eviti un empitjorament amb problemes legals.

Evidentment, si la persona es troba ja immersa en un procés judicial o bé si l'advocat pro bono que l'ajuda veu que la millor manera d'abordar la situació implica accions legals, idò el servei de l'advocat pro bono és adreçar la persona al torn d'ofici i guiar-la perquè demani acollir-se a la justícia gratuïta, a la qual en la majoria dels casos tindrà dret.

Tot i que la prioritat és implicar-se amb entitats que ajuden persones en risc d'exclusió o situació de desigualtat, també és poden acollir al servei col·lectius que tinguin com a finalitat el foment de l'educació i la cultura, la protecció del medi ambient i, fins i tot, aquells que tinguin "qualsevol altra finalitat que suposi un benefici per a la societat". Així mateix, s'hi poden acollir associacions religioses registrades com a entitats benèfiques.

stats