Misc 02/09/2014

Adolf Castro: “Els metges han de receptar exercici i predicar amb l’exemple”

i
Joan Serra
3 min

BarcelonaFa 17 anys que és infermer, però en fa més que practica esport, de tot tipus. El lleidatà Adolf Castro treballa al CAP Igualada Nord -és soci de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya-, i intenta que pacients i companys facin esport per millorar el seu benestar. Sap de què parla. Ha participat en proves Ironman, al campionat del món de curses de muntanya, ha completat moltes proves de resistència i ha fet natació i travesses amb bicicleta. Aprofita aquesta experiència a l’ambulatori.

El sedentarisme està associat als problemes de salut. ¿Fins a quin punt és important que metges i infermeres ho transmetin?

Al CAP Igualada Nord hem posat èmfasi en el desplegament del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut [PAFES]. I una bona manera de portar-ho a terme és que els companys també evitin la vida sedentària. Està demostrada la vinculació entre fer exercici i l’estat de salut, així com l’estalvi de recursos que això representa per al sistema sanitari. De la mateixa manera que es recepta un fàrmac, també s’hauria de receptar activitat física vinculada a la salut i predicar amb l’exemple. Això encara es fa poc, i els professionals de salut ho han d’interioritzar.

Què recomanen als pacients?

No és el mateix l’activitat física que li cal a un diabètic hipertens que a un malalt amb una patologia pulmonar. Als pacients els recomanem que facin exercici, i el programa PAFES intenta planificar un catàleg d’activitat física que s’ajusti a les seves necessitats. A Igualada tenim circuits marcats, de quilometratge i de dificultat diversa, adaptable a cada pacient. També ens acreditarem com a monitors de nordic walking per poder formar els professionals de l’ambulatori. Molta gent gran camina amb bastons per fer exercici, i els podem donar consells per fer-ho bé i convertir-ho en una activitat saludable. Es tracta que els pacients agafin un hàbit d’activitat, i que sàpiguen que això és saludable i beneficiós per al seu cos. Tenim grups de treball, agrupats per tipus de pacients, per aplicar unes pautes.

¿Els companys de feina fan prou exercici físic?

Els companys són conscients del missatge que s’ha de transmetre, el problema és aplicar l’exercici físic a la pròpia rutina. Si et trobes bé de salut, començar una rutina d’activitat física constant pot costar. El més difícil és tenir continuïtat.

En l’última enquesta de salut de la Generalitat hi ha dades preocupants. Gairebé la meitat de la població adulta de 18 a 74 anys - un 48,5% - té excés de pes. ¿Hem de fer més exercici?

Les dades continuen sent preocupants. Això és traslladable a les rutines dels professionals sanitaris, que no fan gaire esport. Entre metges i infermeres encara falta fer molta pedagogia, com passa en la població general.

Però fer esport exigent també té els seus riscos. Els metges recomanen ser previngut i fer les proves mèdiques que calguin.

He viscut a França, i quan t’apuntes a un gimnàs el primer que fan és demanar-te una revisió mèdica completa. Aquí no ha passat mai. De fet, et pots inscriure en proves de resistència i no et demanen aquesta informació de com respon el teu cos. Ens limitem a firmar un paper amb el qual ens fem responsables del que ens pugui passar. L’augment de l’atur, per exemple, ha fet que hi hagi gent que hagi tingut temps per fer activitat física. Gent que no havia fet mai res ha passat d’aquest estadi a fer proves de resistència com triatlons. S’ha de vigilar.

El doctor Ramon Brugada, especialista en mort sobtada, subratlla la necessitat de sotmetre’s a electrocardiogrames.

És imprescindible. S’ha eixamplat el grup de persones que es podrien catalogar com a esportistes amateurs semiprofessionals. Tothom s’hauria de sotmetre a aquest tipus de proves, però sobretot els que participen en esports o proves exigents en el seu temps lliure.

Quins consells donaria a una persona de mitjana edat que està sa però que fa vida sedentària?

Que comenci a fer exercici anant a caminar. És senzill i saludable. Fer esports aeròbics sempre és positiu. Caminar, nedar o anar amb bicicleta és molt recomanable. I, per descomptat, que tingui una alimentació equilibrada. No ho solucionem tot anant al gimnàs. Fer peses al gimnàs no és necessàriament una bona tria.

stats