JUDICIAL
Portada 26/03/2015

El querellant del cas farmàcies diu al jutge que el PP retirà una iniciativa legislativa per interès de Bauzá

Ha assegurat avui davant el magistrat Antoni Garcias que les decisions del Govern no han estat objectives i han perjudicat els que tenien farmàcies autoritzades des de 2009

Jaume Perelló
3 min
/ISAAC BUJ

PalmaUna proposició no de llei presentada pel PP el gener de 2012 i retirada posteriorment pel mateix grup parlamentari sense haver-la tramitada ha estat el principal argument presentat avui pel querellant del cas farmàcies en la seva compareixença davant el magistrat instructor Antoni Garcias.

El farmacèutic Cristóbal Pons, promotor de la querella per prevaricació contra José Ramón Bauzá, ha assegurat al jutge que les intencions d'aquella iniciativa del grup parlamentari popular eren les de posar ordre en l'adjudicació de les farmàcies, però que la irrupció d'una denúncia contra el president per part de l'oposició que posava en dubte la seva compatibilitat va provocar que s'aturàs la iniciativa “de manera incomprensible, fet que perjudicà tots els que estàvem tramitant l'obertura de noves farmàcies”, ha explicat al magistrat.

De fet, aquella proposició no de llei intentava promoure que el Govern fes una nova llei d'ordenació farmacèutica de manera urgent, perquè, segons afirmava la iniciativa signada per Mabel Cabrer, “la llei en vigor no dóna solucions àgils i eficaces a molts dels problemes que es plantegen en relació a l’ordenació farmacèutica, i la normativa actual també pateix limitacions per no poder entrar en contradiccions amb la llei, per una qüestió de jerarquia normativa”.

Interès de Bauzá

El PP afirmava que volia ordenar el sector, però un any després de registrar la seva proposició, el gener de 2013, va decidir retirar-la. Tot aquest temps, en opinió del querellant, “el PP no va voler impulsar cap canvi fins veure què passava amb el president i, per tant, es va posar el seu interès personal per davant del de tot el sector”, ha dit avui.

Dins aquella proposició no de llei quedava clar que també es revisaria el criteri d'adjudicació de noves farmàcies, un element clau en aquest cas, ja que el querellant intenta demostrar que Bauzá i el seu Govern han perjudicat diferents farmacèutics pel fet de no aclarir la situació i no haver adjudicat les noves farmàcies autoritzades des del 2009. “D’altra banda, també és susceptible de revisió el sistema d’autorització de noves oficines de farmàcia i el seu procediment d’adjudicació”, afirmava la proposició no de llei del PP signada per Mabel Cabrer.

Pons s'ha querellat contra quatre càrrecs polítics. El president Bauzá, el conseller Martí Sansaloni, el director general de Farmàcia, César Vicente, ja imputat en aquest procediment, i la secretària general tècnica de la Conselleria. El querellant, originari d'Alaior, està convençut que el president serà citat a declarar, “perquè del que es tracta és d'aclarir els motius pels quals s'ha enredat un tema en el qual precisament el conseller del ram i el president hi tenen interessos”. En la seva querella, Pons afirma que Bauzá té farmàcia pròpia i, en canvi, Sansaloni no la té, “però sí la seva mare”.

El querellant ha recordat avui davant el jutge que la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB va estimar el recurs del farmacèutic Pedro Ventayol contra la decisió del director general de Farmàcia de denegar la convocatòria del concurs de mèrits per adjudicar les farmàcies autoritzades el 2009.

De fet, aquest testimoni, promotor de diferents noves autoritzacions de farmàcies, ha declarat també aquest dijous davant el magistrat i ha explicat el procediment que va instar i guanyar a l'Executiu per la seva negativa a tancar el procediment d'obertura de farmàcies que ja tenien l'autorització des de 2009.

El TSJIB anul·là la resolució del director general Farmàcia en la qual s’apuntava que el Govern tenia discrecionalitat per convocar les farmàcies quan ho considerava oportú. Així, el tribunal ordenava a l’Administració continuar amb la tramitació per a l’obertura de les noves farmàcies i obligava l’Executiu a convocar el concurs preceptiu. Tot i aquesta sentència –del gener del 2014–, el Govern no ha convocat aquest concurs i ha modificat la normativa d’ordenació farmacèutica. Ara el jutge ha de determinar si hi ha o no indicis que ho hagi fet per afavorir interessos particulars.

Reobert

El titular del Jutjat d'Instrucció número 7 de Palma, Antoni Garcias, va arxivar en primera instància la denúncia contra Bauzá i la resta del seu gabinet, però a principis del mes passat l'Audiència va ordenar reobrir la causa perquè assegura en la seva resolució que els fets denunciats són prou rellevants com per aclarir si hi ha hagut o no actuació penalment il·lícita per part dels querellats.

Curiosament, la Fiscalia de Balears no ha estat present en les declaracions del querellant i dels testimonis citats pel jutge en aquesta nova fase del procediment. El fiscal del cas és el superior del ministeri públic a Balears, Bartomeu Barceló, que ja havia mostrat anteriorment poc interès en la via penal d'aquesta causa. Fa dos mesos, es va reafirmar públicament que no hi veia indicis i que “la causa contra Bauzá ha d'anar per la via contenciosa administrativa i no per la penal”, va dir.

stats