CRÍTICA TV

De provocacions

L a goleada de 13TV, la tertúlia esportiva que emeten a la nit a la cadena dels bisbes, se sumava a la seva manera als actes de la Diada preguntant a l’audiència si era una provocació que el Barça jugués dissabte contra l’Athletic de Bilbao amb la samarreta amb els colors de Catalunya. El Barça havia anunciat que ho faria així per sumar-se als actes del Tricentenari. La pregunta era inequívoca: “ ¿Provoca el Barça con la senyera? ” El que no quedava clar és a qui provocava, però ja quedava sobreentès. El presentador, Enrique Marqués, estava cofoi perquè sabia que un enunciat així provocaria una tertúlia encesa al plató i augmentaria la participació de l’audiència. I així va ser. El resultat de les votacions ja us el podeu imaginar, també. El millor, però, va ser la conclusió del tertulià Pedro Pablo San Martín, que va afirmar que el Reial Madrid hauria de sortir a jugar amb una foto de Felip VI al pit. Surrealista. El més curiós de tot plegat és que els que proposen aquestes preguntes i debats són els que després es posen les mans al cap quan algú decideix barrejar política i esport. Quan sempre és i serà així. Són els mateixos que neguen que ells siguin nacionalistes espanyols.

De segrestos. El president d’Extremadura, José Antonio Monago, va passar per Espejo público i es va quedar ben a gust comentant un vídeo del col·lectiu independentista Súmate. “ Este fenómeno está en los manuales de psiquiatría, es el síndrome de Estocolmo ”, va dir. Susanna Griso li va replicar: “ Habla de ellos cómo si no pudieran hablar ”. “ Hombre, es que en muchos casos no pueden hablar ”, va reblar Monago. I es va quedar tan ample. “ ¿Pero usted cree que alguien les obliga a hacer estas declaraciones? ”, insistia Griso. “ Pues si no les obligan, cerca anda ”, va disparar com aquell que és al bar. I per donar credibilitat a les seves opinions, un altre clàssic: “ Yo tengo más familia catalana que extremeña por proceso de inmigración ”. I per si encara no havíem sentit prou tòpics i bajanades, l’argument definitiu: “ Esto pasa porque no salen mucho de allí, deberían viajar un poquito ”. I llavors no saps si apagar la tele o apagar en Monago.

De reflotacions. Avui dilluns torna Todo va bien a Cuatro i ho fa en un nou horari, a les 20.30 h. Segurament és l’última oportunitat per salvar un format que no acaba de funcionar i que no ha aconseguit ni salvar la franja maleïda de Cuatro ni fer oblidar Lo sabe, no lo sabe. El millor del programa és segurament el presentador, Xavi Rodríguez, però el seu passat radiofònic pesa en excés en els continguts del programa. Per exemple, costa d’entendre la insistència a fer bromes telefòniques a la televisió. A més a més, seria interessant canviar alguns dels col·laboradors que senzillament no estan a l’altura. Molta sort.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF