Política 23/12/2017

Els socialistes troben consol en la desfeta del PP

Admeten el fracàs del 21-D però es veuen legitimats per exigir a Rajoy solucions per a Catalunya

Marc Toro
2 min

BarcelonaDesprés d’una nit electoral en què el PSC veié frustrades les expectatives de creixement a les urnes -sols pujà un escó i serà quarta força amb 17 diputats-, el candidat i líder del partit, Miquel Iceta, va comparèixer al costat del seu homòleg al PSOE, Pedro Sánchez, per admetre que el de dijous era un mal resultat. “El resultat és d’avanç, però modest. N’esperàvem més”, afirmà Iceta. “Hem avançat, però no en la intensitat que voldríem”, hi coincidí Sánchez, entomant com a fracàs electoral la primera cita a les urnes de la seva segona etapa al capdavant de Ferraz.

Potser per això el secretari general decidí matisar el fracàs de l’estratègia socialista reivindicant-se respecte d’un PP que ha quedat amb 3 diputats a Catalunya. “No es pot ser un partit gran a escala nacional si s’és una anècdota a Catalunya”, reblà en un missatge directe a Mariano Rajoy, insistint en la “debilitat” d’uns populars que tenen menys suport a Catalunya que una força antisistema”, en referència a la CUP.

Menystenint l’avanç de Cs, Sánchez volgué deixar clar que “l’única força capaç de vertebrar aquest país, Espanya, és el PSOE, que té presència notable en cadascun dels territoris”. “De les dues grans forces polítiques cridades a governar, el PSOE és qui pot garantir la vertebració que necessita el país”, conclogué. El secretari general, que es va limitar a demanar respecte per la justícia arran de la decisió del Tribunal Suprem d’ampliar la causa per rebel·lió contra l’independentisme, no es va estar de responsabilitzar el govern espanyol de la situació que “es pateix a Catalunya”, pel seu “immobilisme” i per haver mirat cap a una altra banda mentre avançava el Procés. I li demanà que proposés “una solució a la crisi” territorial. “Hem traçat un full de ruta però si té una alternativa, estarem disposats a escoltar-la i donar-hi suport”, admeté.

En una línia semblant, aprofità l’ocasió per advertir Carles Puigdemont que, si forma govern, no pot tornar a la unilateralitat ni sortir de “la legalitat constitucional i estatutària”. Tant el PSC com el PSOE ja han deixat clar en campanya que si el Govern tornés a saltar-se la llei entendrien que s’apliqués de nou el 155. Sánchez va recordar, a més, que l’independentisme va guanyar el 21-D en escons però no en vots.

Iceta, amb un to més moderat, també va demanar al bloc independentista que actués dins la llei i per a tots els catalans, i es va mostrar convençut que la seva aposta per la reconciliació, el diàleg i l’acord continua sent la correcta.

Això sí, no va tenir problemes a fer autocrítica pel resultat del 21-D, i va identificar els tres errors o problemesdel PSC: no parar prou atenció a “l’excepcionalitat” del moment, no haver sigut capaç d’arribar a “les classes populars no independentistes” i oferir una tercera via que “no és vista encara per superar una situació tan polaritzada”.

stats