LA PROPOSTA, A DEBAT
Política 19/04/2015

La sanitat, universal?

Els partits de l’esquerra advoquen per recuperar la targeta sanitària que la política de retallades del PP va negar a prop de 16.000 persones

Miquel Ramis
3 min
ATENCIÓ PRIMÀRIA 
 La reforma del PP va impedir l’accés a l’atenció primària a milers de persones.

PalmaEl mes d’abril de l’any 2012, el Govern del Partit Popular va aprovar el Reial Decret Llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les prestacions, la coneguda com a reforma sanitària, un decret que a la pràctica va suposar la retirada de 16.000 targetes sanitàries a persones residents a les Illes Balears i una de les majors retallades de drets socials de la legislatura. Amb vista a les eleccions del 24 de maig, els partits de l’esquerra advoquen per recuperar la prestació sanitària universal per a totes les persones residents a les Balears, és a dir, retornar la targeta sanitària a tots els residents. Una mesura que no és compartida per la dreta.

Aprofundir en les reformes

El Partit Popular, impulsor d’una mesura que el 31 de març va matisar permetent a les persones en situació irregular accedir a l’Atenció Primària encara que sense recuperar la targeta sanitària, cerca aprofundir en el camí iniciat amb la seva reforma sanitària.

En el programa marc per a tot l’Estat, pel que fa referència a la sanitat, els conservadors afirmen amb rotunditat que “ara és el moment de continuar amb les polítiques que ens permetin continuar consolidant la qualitat del sistema sanitari”. En les 22 mesures concretes que proposa el PP, no es fa referència a la recuperació de les targetes sanitàries ni esmenten la retallada de drets que la reforma suposà. Això sí, recorden que han posat ordre al desgavell que deixaren els socialistes a través d’unes reformes estructurals “per garantir una assistència sanitària pública, gratuïta i de la màxima qualitat”.

El Pi, malgrat que reconeix que “el més greu de tot” és que “s’ha acabat amb la universalitat” de la sanitat durant aquesta legislatura, no fa cap referència a la targeta sanitària en les cinc pàgines del programa que dedica a Salut. Tampoc es fa cap referència a la situació d’exclusió generada per la reforma sanitària ni si recuperaran les prestacions per tornar-les universals.

La universalitat sí que surt recollida en el programa general de Ciutadans, però des d’una posició paradoxal. El partit encapçalat per Xavier Pericay a les Illes afirma defensar una “sanitat pública, universal, eficient i de qualitat”, però no diu res de recuperar la targeta sanitària per a tots els residents. És més, quan desenvolupen la seva idea del que hauria de ser el sistema sanitari, delimiten la universalitat de la sanitat al fet de ser espanyols i a acabar amb les diferències en els tractaments mèdics que hi pugui haver entre territoris de l’Estat.

Objectiu prioritari

En canvi, recuperar la targeta sanitària per a tothom és un objectiu prioritari de tots els partits de l’esquerra.

El PSIB inclou com a segona de les seves propostes principals per a les polítiques de salut “facilitar la targeta sanitària a totes les persones residents a Balears”. És més, afirmen que s’ha de facilitar “de manera immediata” quan desenvolupin les accions que portaran a terme si governen.

És una proposta similar a la que fa MÉS, encara que l’èmfasi la coalició el posa en la gratuïtat. Pels ecosobiranistes, “garantir l’accés universal a la targeta sanitària gratuïta per a totes les persones que resideixin a les Illes” és un objectiu prioritari. Així, la situen com la primera de les propostes en el seu apartat de salut.

En el cas de Podem, a l’espera de concretar el programa electoral, han fet un decàleg sobre el qual construiran el seu programa sanitari. El segon punt d’aquest decàleg és clar: “Recuperació de la universalització de l’assistència: amb compromís d’atenció a tota la població, sense exclusió d’immigrants irregulars ni ciutadans espanyols”. Tot i això, i a l’espera de presentar el programa, no esmenten la targeta sanitària.

Guanyem també està pendent d’acabar de confeccionar el seu programa electoral per aprovar-lo. De totes maneres, la formació encapçalada per Manel Carmona es posiciona a favor de la sanitat universal i d’acabar amb el repagament imposat aquesta legislatura. És per això que també retornarien la targeta sanitària a tots els residents a l’arxipèlag balear.

stats