LES CONSEQÜÈNCIES DEL 21-D
Política 22/12/2017

El racó secret de Puigdemont: una casa en un poblet de Flandes

El president busca tranquil·litat en una casa de camp que li deixa un empresari flamenc vinculat a la N-VA

Laia Forès
3 min
El racó secret de Puigdemont: una casa en un poblet de Flandes

Sint-pauwels (bèlgica)Són les quatre de la tarda i cau l’últim raig de sol d’un dels pocs dies assolellats de desembre a Flandes. Només dos jardiners treballen netejant fulles seques al camí que porta a la casa. “Només ve els caps de setmana”, explica un carter que passa amb bicicleta repartint el correu per aquest poble de poc més de 4.000 habitants, Sint-Pauwels, situat a uns 30 quilòmetres d’Anvers i molt a prop de la frontera amb Holanda.

El carter, un home afable i xerraire que ja ha superat els seixanta, parla de Carles Puigdemont. Aquí tothom sap qui és. És un poble petit i les notícies corren ràpid: tothom està al corrent que el president ha triat Sint-Pauwels per trobar una mica de tranquil·litat, per fer escapades de caps de setmana i aïllar-se de la tensió que ha viscut en els últims dos mesos. És una mica més gran que Amer (Selva), el poble natal de Puigdemont, i també està envoltat de camps verds.

Puigdemont no viu aquí, però hi passa alguns dies quan les activitats de president a l’exili -reunions, feina de despatx i entrevistes- l’hi permeten, segons asseguren a l’ARA diferents fonts i confirma l’alcalde del poble. “Ha estat aquí diverses vegades”, afirma Chris Lippens.

És una elegant casa de camp als afores de Sint-Pauwels que li deixa un empresari flamenc. Envoltada d’un gran jardí, la casa està al peu de la carretera principal. Hi ha una tanca que impedeix l’accés a estranys, disposa d’alarma i s’ha de passar per un camí de terra per arribar-hi. Al costat hi ha altres habitatges més modestos. En la més pròxima hi viu una jove infermera que assegura que no ha vist mai Puigdemont. “Sempre entren en cotxe i l’únic que he vist són dos vehicles amb matrícula espanyola”, explica.

Dinar al restaurant local

Puigdemont no es deixa veure gaire pel poble -una vila amb poc encant que amb prou feines té dues botigues, una perruqueria i una farmàcia-, però alguna vegada ha anat a dinar amb la seva família al restaurant Eetcafé Blablabla. Després de la manifestació del 7 de desembre a Brussel·les per exigir l’alliberament dels presos polítics, el cap de llista de Junts per Catalunya va passar uns dies a Sint-Pauwels i el diumenge 10 va dinar al restaurant com qualsevol altra família.

El propietari de l’establiment explica a l’ARA que Puigdemont hi va arribar amb 11 persones més, de les quals quatre eren nens, al voltant de les tres de la tarda. “La gent el va reconèixer i molts li van demanar si es podien fer una foto amb ell. Hi va accedir amablement”, afirma Oellie van Remoortere. “El vaig trobar un home molt agradable i simpàtic”, assegura. Per dinar, Puigdemont, que parlava en anglès però fins i tot es va atrevir a dir alguna paraula en neerlandès, va triar una de les especialitats del restaurant: pasta amb xampinyons i cansalada.

La casa de Sint-Pauwels pertany a Walter Verbraeken, un ric empresari flamenc vinculat al partit independentista de Flandes, la Nova Aliança Flamenca (N-VA). Li cedeix la casa a Puigdemont perquè no hi viu ningú, tot i estar moblada amb molt de gust. De fet, la casa de camp està a la venda per 895.000 euros.

Segons l’anunci immobiliari, és una vil·la de cinc habitacions espaiosa i clàssica que té llar de foc i celler. “Al jardí, molt ben cuidat, podreu gaudir de total privacitat”, explica el text de la immobiliària que ven la propietat. Verbraeken és un home de negocis que té moltes propietats immobiliàries al país i es dedica, entre altres negocis, a les infraestructures. Forma part del cercle més pròxim de Bart de Wever, el líder de la N-VA i alcalde d’Anvers. Alguns articles de premsa asseguren que l’empresari té vincles familiars amb de Wever.

Tracte “excel·lent” amb la N-VA

Segons diverses fonts consultades, la N-VA està ajudant Puigdemont en la seva estada a Flandes. “Membres de la N-VA estan proporcionant tota l’estructura logística al president”, assegura una de les fonts. Des de l’entorn del president ho confirmen i destaquen el tracte “excel·lent” que han tingut amb els membres de la N-VA. “Ens han ajudat molt a buscar sales i llocs per fer actes”, expliquen.

La residència principal de Puigdemont és el secret més ben guardat. Algunes informacions situen el pis on viu al barri d’Uccle de Brussel·les, però ningú l’ha vist pel barri. El president es mou amb discreció per Bèlgica i no acostuma a passejar o a deixar-se veure en restaurants. “Si surt al carrer i passeja, el reconeixen de seguida”, asseguren fonts del seu entorn. Puigdemont ha triat Flandes per escapar-se quan necessita tranquil·litat i la casa de Sint-Pauwels és el racó perfecte per desconnectar i reflexionar sobre el seu futur. Després del 21-D, ara ha d’optar entre tornar o no a Catalunya, una decisió que podria acabar de prendre a Sint-Pauwels.

stats