CONSELL DE GOVERN
Política 19/01/2018

Un decret permet llicències exprés en serveis socials, sanitat i educació

El Govern crearà la Declaració d’Interès Autonòmic per a projectes urgents

Sabrina Vidal
3 min
CONSELL DE GOVERN Compareixença de la portaveu del Govern, Pilar Costa, i el conseller Marc Pons.

PalmaLa intenció és impulsar al màxim l’execució d’obres urgents dins l’àmbit educatiu, sanitari i dels serveis socials. Per aquest motiu, el Consell de Govern va aprovar ahir un Decret llei de mesures urgents per a la millora i ampliació de la xarxa d’equipaments públics.

Amb aquest decret, es vol simplificar la tramitació administrativa, “d’una banda, per a projectes ja aprovats que es retarden i, de l’altra, per regular la declaració d’interès autonòmic”, va explicar el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons.

La Declaració d’Interès Autonòmic la podrà aprovar el Consell de Govern a petició de les conselleries d’Educació, de Sanitat i de Serveis Socials, i servirà per simplificar els tràmits en la construcció o canvi d’usos d’una equipació. La conselleria corresponent podrà impulsar el projecte en un termini màxim de dos anys i, després, tindrà dos anys més per iniciar-ne les obres. “Donam així sortida a una reivindicació de l’àmbit municipal de fa molt de temps”, afegí Pons.

Els projectes que ara mateix es podran acollir a la Declaració d’Interès Autonòmic són l’escola nova de Caimari, a Selva; la nova escola pública de dues línies al Mercadal i el nou conservatori de música a la Sala Augusta (Maó).

Pel que fa a sanitat, s’acceleraran els centres de salut de Pollença, Artà i Son Ferriol; i dins l’àmbit social es farà el nou centre terapèutic de menors a Son Llebre (Marratxí), el nou centre assistencial a l’edifici del Quarter de Santiago (Maó) i altres projectes de caràcter més general.

En paral·lel, hi ha també una vintena de projectes que aniran per la via de simplificació administrativa, entre els quals Son Dureta, l’antic Can Misses i la reforma del Verge del Toro a Menorca. “Tenen una demora per la tramitació urbanística i podrem donar una resposta agilitant els tràmits en el canvi de planejament”, assegura el conseller Pons.

A la vegada, el Decret considera dues disposicions addicionals. La primera planteja que el Govern, i no l’Ajuntament -tal com preveia el projecte de Son Espases-, sigui el responsable de fixar un pla d’usos específic per a l’equipament de l’hospital de referència. “És més lògic perquè a la pràctica hem vist que qui viu i gestiona el centre sanitari és la Conselleria”, precisaren.

A través de l’altra disposició addicional, s’introdueixen canvis en la regulació autonòmica dels escorxadors existents que superen l’àmbit municipal i donen servei a altres comarques. Es podran declarar servei d’interès econòmic general i incrementar-los les ajudes “per millorar-ne l’activitat i el funcionament. La Conselleria disposa de 800.000 euros” amb aquesta finalitat.

Planejament urbanístic

Així mateix, el decret permetrà agilitar una vintena més de projectes dins l’àmbit educatiu, social i sanitari sobre equipaments ja prevists en planejaments urbanístics.

Les conselleries competents podran, per exemple, redactar i aprovar el projecte d’un equipament sense que s’hagi formalitzat la cessió del terreny per part del propietari; bastaria amb una comunicació prèvia.

A més a més, la Conselleria a la qual pertoqui pot proposar el canvi d’ús d’un equipament, amb l’aprovació del Consell de Govern i informe previ de l’ajuntament corresponent.

Per fer reformes d’interiors, s’haurà de presentar una comunicació a l’Ajuntament acompanyada del projecte i quinze dies després ja es podran començar les obres.

D’altra banda, per a actuacions amb llicències urbanístiques, el Decret permetrà que, 45 dies després de la sol·licitud a l’Ajuntament, es podran encetar els treballs si no hi ha una resposta negativa.

“La finalitat és donar una resposta a l’increment de la qualitat de serveis en els àmbits més bàsics, per aquest motiu és necessari disposar de bons equipaments i bones infraestructures”, va dir el conseller Marc Pons.

Segons explica el Govern, aquest decret neix de la feina coordinada de diferents conselleries per tal de fixar el camí més àgil perquè projectes socials o de primera necessitat siguin realitat tan aviat com sigui possible.

stats