CAS BÁRCENAS
Misc 12/07/2013

La justícia estreny el setge al PP pels comptes il·legals

La Fiscalia demana que es cridi a declarar com a testimoni Cospedal pel cas Bárcenas

i
M. Eugènia Quetglas
4 min

MadridLa justícia estreny el setge al PP pel presumpte finançament il·legal que ha denunciat l'extresorer Luis Bárcenas. Ahir la Fiscalia Anticorrupció va demanar al jutge que prengui declaració com a testimoni a la número dos del partit, María Dolores de Cospedal, alhora que el confessor de Bárcenas, el director d' El Mundo , Pedro J. Ramírez, va deixar anar, en seu judicial, que un donant va voler lliurar 300.000 euros al PP el 2011. Donava peu a pensar que les pràctiques denunciades per l'extresorer es van repetir més enllà dels anys que documenten els papers de Bárcenas.

El Partit Popular ha intentat desvincular aquests dies -sense cap èxit- l'escàndol de Bárcenas del debat polític amb l'argument que és simplement un cas judicial que investiga la fortuna que ha aconseguit fer el també exsenador. Però amb el pas que va fer ahir Anticorrupció es confirmen els pitjors auguris per al partit de Mariano Rajoy, com és que la justícia no pensa tancar la peça separada del cas Gürtel, sinó tot el contrari, que opta per indagar en la investigació de la suposada comptabilitat B del PP. Que Anticorrupció consideri que el jutge hauria de cridar a declarar com a testimoni la seva secretària general, vol dir que les coses es poden complicar molt per al PP: per començar, si el jutge decideix fer cas a la fiscalia. La foto de Cospedal entrant a declarar com a testimoni pot ser molt negativa per a la seva imatge i la del partit, molt deteriorada, segons posen de manifest els últims baròmetres d'opinió fets públics.

Postura col·laboradora

Cospedal no va perdre les maneres i es va afanyar a explicar que estava tranquil·la i disposada a col·laborar amb la justícia i a dir "la veritat, com és lògic i normal". El problema per a ella va ser que l'escrit de la fiscalia va ser la plataforma perquè l'oposició recordés que Bárcenas va apuntar cap a ella quan va explicar a El Mundo que el 2008 -quan Cospedal ja era la responsable del PP castellanomanxec- hi va haver una donació de 200.000 euros a canvi d'una concessió del servei d'escombraries a l'Ajuntament de Toledo.

El jutge que instrueix el cas Gürtel, Pablo Ruz, va preguntar a Pedro J. Ramírez què li havia explicat Bárcenas sobre aquest capítol durant la seva conversa de quatre hores. El director del diari conservador li va ratificar que la versió de Bárcenas coincidia amb el que s'ha publicat aquests dies, tot i que no li va detallar com havia estat "la mecànica del pagament".

Durant la testificació, el jutge li va preguntar detalls sobre els documents originals manuscrits per Bárcenas que Ramírez va entregar a l'Audiència Nacional. Segons va explicar el periodista a la sortida dels jutjats, va relatar-li el sistema de finançament il·legal del PP consistent en donacions en efectiu d'empreses adjudicatàries i sobresous en negre per a la cúpula popular. Ramírez va deixar entreveure que el PP va seguir amb aquest model recaptatori quan Bárcenas va deixar la tresoreria del partit. L'extresorer li va explicar que el 2011 "un donant habitual del PP" volia entregar 300.000 euros al partit i que tenia "molt d'interès que Rajoy ho sabés". Si es va acabar executant o no Ramírez no ho sabia. Només va aportar que el van posar en contacte amb José Romay Beccaria.

Unes insinuacions que tornen a posar el partit de Rajoy entre l'espasa i la paret. En aquest cas, no es va denunciar cap delicte, però sí que torna a posar el focus d'atenció en el president del govern. Amb aquest comentari de Ramírez, els dubtes sobre Rajoy ja no es limitarien en si hauria cobrat sobresous al marge de la llei quan era ministre en el govern de José María Aznar, sinó que obre l'interrogant sobre si les presumptes il·legalitats financeres al PP es van seguir practicant quan Rajoy feia ja diversos anys que duia les regnes del partit.

Gómez de Liaño

La incògnita és si entre els documents que Bárcenas es vantava de tenir durant la seva conversa amb Ramírez n'hi ha algun que provi les insinuacions, si realment hi ha alguna cosa en ferm de les seves amenaces. El que es coneix popularment com descobrir el pastís.

Dilluns pot ser un dia clau, ja que l'extresorer abandonarà per unes hores el penal de Soto del Real per donar la seva versió del fets davant el jutge de l'Audiència Nacional. L'extresorer estarà assistit per un nou advocat. Ahir el jutge Javier Gómez de Liaño, apartat de la carrera per prevaricació, va assumir-ne la defensa després que Miguel Bajo i Alfonso Trallero, molt propers al PP, decidissin abandonar el cas per desavinences amb el seu client.

Aquest dijous es va filtrar la transcripció de la declaració judicial de Bárcenas el 27 de juliol, hores abans que Ruz l'empresonés. Per justificar el moviment de comptes a Suïssa no declarats, on va arribar a acumular 48 milions d'euros, l'extresorer va amollar perles d'aquesta envergadura: "No m'agrada que els diners estiguin mai ociosos".

Bárcenas per negar que fes ingressos en efectiu va afirmar al jutge que "mai" havia viatjat amb diners en efectiu per dipositar-los a Suïssa, i va treure ferro a la fortuna que tenia en aquell país apel·lant al fet que molta gent "té un compte amb actius dipositats a Suïssa".

Segons es va poder constatar en les gravacions, Bárcenas va intentar desvincular la seva dona, Rosalía Iglesias, de les seves malifetes. Va arribar a dir, textualment: "La pobra, en sentit afectuós, no ha tingut coneixement absolutament de res".

D'entrada, semblava que totes les explicacions que va donar al jutge eren per justificar el seu enriquiment, però hi havia un missatge amagat per al PP: "Tots els documents amb perill els guardo en una caixa forta a casa meva".

stats