Política 09/12/2013

Una instrucció judicial amb canvi de fiscals i ampliació del TSJIB

El procés pel cas Mapau comença en un jutjat d'instrucció d'Eivissa per les denúncies presentades pel PSM i el PSOE

Ll. P.
2 min

Palma.El procés pel cas Mapau comença en un jutjat d'instrucció d'Eivissa per les denúncies presentades pel PSM i el PSOE. L'exdiputat Pere Sampol havia denunciat, prèviament i sense èxit davant la Junta Electoral, la xarxa sostinguda amb doblers públics a través de l'IDI i les irregularitats al cens de la circumscripció de Formentera. La Fiscalia de Balears, amb Antonio de Vicente Tutor -que morí el 29 de novembre passat- al capdavant, obre diligències i el TSJIB assumeix el cas per la imputació d'aforats com Josep Juan Cardona i Antoni Pastor, diputats en aquell moment.

La Fiscalia demama la imputació de Jaume Matas quan aquest ja és ministre de Medi Ambient, l'any 2001. Tingué en contra l'aleshores el seu cap, el fiscal general de l'Estat, Jesús Cardenal. El Tribunal Suprem desestima finalment pronunciar-se sobre l'encausament del ministre Matas i torna el cas al TSJIB. Després d'això, el jutge instructor, Antoni Montserrat, decideix l'arxivament de la causa per segon pic, després d'un primer intent. Les acusacions particulars del PSM i del PSOE hi recorren.

Bartomeu Barceló, un dels pocs fiscals que s'havia pronunciat en contra de la imputació, substitueix l'any 2002 Antonio de Vicente Tutor. En una decisió de resistència, el ple del TSJIB, presidit per Ángel Reigosa, conclou que no escau l'arxivament com pretén Antoni Montserrat i ordena reobrir el cas.

Comissió rogatòria a l'Argentina

Entre les darreres diligències durant la instrucció, una comissió rogatòria viatjà a l'Argentina per prendre testimoni als empadronats irregularment a Formentera.

Després d'això, en un ple del TSJIB ja presidit per Antoni Terrassa, es produeix un empat a dos entre els seus magistrats membres sobre si escau o no la imputació de Jaume Matas, que llavors tornava a governar a les Balears després d'aconseguir la majoria absoluta el 2003, i de la seva vicepresidenta, Rosa Estaràs. Per desfer l'empat, s'acaba ampliant el ple del TSJIB amb tres magistrats més i el 2005 se'n desestima finalment la imputació per quatre vots a tres.

stats