VAIXELL REIAL
Política 21/06/2013

Els empresaris que regalaren el 'Fortuna' al rei el podran vendre

Patrimoni Nacional comunica verbalment a Fundatur que els tornarà el iot

Ara Balears
3 min

Palma.Patrimoni Nacional ha comunicat verbalment als responsables de la Fundació de turisme i cultura de les Illes Balears (Fundatur) que té intenció de retornar-los el Fortuna, tal com ells havien reclamat una vegada el rei en renuncià a l'ús el 16 de maig passat per una qüestió d'imatge i austeritat. Després que el govern de l'Estat apuntàs a la possibilitat de vendre l'embarcació, Fundatur en reclamà la propietat el 27 de maig i al·legà que la cessió del iot que feren l'any 2000 era finalista i condicionada a l'ús del monarca i de la seva família.

La intenció dels empresaris és vendre l'embarcació i destinar els doblers recaptats a les finalitats que té la seva fundació, que són de promoció cultural i turística. De fet, ja s'han posat en contacte amb operadors per treure al mercat el iot. El Govern, per boca del conseller de Turisme, Carlos Delgado, féu costat a l'operació al·legant que els doblers de la venda es destinarien a finalitats "socials" a les Illes.

Malgrat la comunicació verbal, confirmada per fonts de Fundatur, Patrimoni Nacional assegurà públicament ahir que no hi havia cap novetat sobre el futur del Fortuna i que la decisió final la prendrà el Consell de Ministres, un pic acabi el procés de desafecció del vaixell que el rei encarregà a Patrimoni Nacional. El Consell de Ministres, que està pendent d'un informe dels serveis jurídics de l'Estat i d'un expedient del Ministeri de la Presidència, haurà de decidir si accepta la petició de Fundatur perquè li sigui retornada l'embarcació.

La direcció de la fundació, que presideix Carmen Matutes, filla de l'empresari i exministre eivissenc Abel Matutes, es reuní ahir i reiterà la intenció de recuperar el iot. A banda d'aquesta opció, l'executiu de l'Estat s'havia plantejat també subhastar-lo o cedir-lo al Ministeri de Defensa. De fet, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, apuntà que se li podria donar un ús "més rendible i eficient" que el que tenia fins ara.

Un regal de l'any 2000

Fundatur fou creada per 26 empresaris de l'Arxipèlag per regalar l'any 2000 el Fortuna al rei, com a compensació pel seu vincle amb les Balears i per la promoció que entenien que en feia. Els empresaris (la majoria hotelers i financers) aportaren 600.000 euros cada un fins a arribar als 18 milions d'euros i es beneficiaren d'exempcions fiscals. El Govern balear, en aquells moments presidit per Jaume Matas, aportà els 2,7 milions d'euros que hi faltaven. El regal substituïa el Fortuna que el rei Fahd d'Aràbia Saudita havia fet al monarca espanyol l'any 1979 i que ja havia quedat molt envellit.

L'embarcació que ara ha deixat d'usar el rei està considerada una de les més ràpides del món i té 41 metres i mig d'eslora. Amb la crisi i la retallada de despesa a la Casa Reial, les sortides del rei amb el Fortuna s'han convertit en molt esporàdiques. L'estiu passat, només navegà un dia amb el vaixell i, segons informà llavors la Zarzuela, la sortida es justificà per una qüestió de manteniment, perquè els tècnics havien aconsellat moure el iot. I és que només omplir el dipòsit costa 25.000 euros. Darrerament, els membres de la família reial empren la llanxa Somni , de l'armador Josep Cusí, que posa a disposició del rei cada estiu.

El 16 de maig passat es donà a conèixer la intenció del rei de no tornar a usar el Fortuna , tot i que els empresaris que l'hi regalaren ja coneixien d'abans la notícia. La decisió fou acollida amb aplaudiment pel Govern balear, que lloà el gest d'austeritat del monarca.

stats