Política 19/01/2018

15 embarcacions vigilaran les praderies de posidònia els dos propers estius

L’Ibanat hi invertirà gairebé un milió d’euros

S. V.
2 min
Imatge d’arxiu d’una de les embarcacions que durant els mesos d’estiu vigilen el manteniment de les praderies de posidònia.

PalmaEl Consell de Govern va autoritzar ahir l’Ibanat a fer una inversió de gairebé un milió d’euros per contractar 15 embarcacions durant dos estius consecutius per a la vigilància de les praderies de posidònia a la mar de les Illes Balears.

El contracte d’enguany inclou cinc embarcacions més que el darrer estiu i es podrà prorrogar dos anys més.

Faran tasques de vigilància i també d’ informació a les altres embarcacions sobre la prohibició de fondejar en Llocs d’Interès Comunitari (LIC) i en Zones d’Especial Conservació (ZEC).

L’Ibanat incrementarà d’aquesta manera les zones de vigilància a tot l’Arxipèlag.

Zones de vigilància

A Mallorca hi haurà cinc embarcacions ubicades a les badies de Pollença i Alcúdia; a l’àrea marina del Lloc d’Interès Comunitari corresponent a les muntanyes d’Artà; a Cala Figuera (dins l’àmbit marí del paratge de la serra de Tramuntana) i a l’arxipèlag de Cabrera (part nord del LIC).

A més, s’amplien les zones de la costa de Llevant, Portocolom, l’àrea marina del cap de Cala Figuera i la zona de Calvià.

A l’illa de Menorca, dues embarcacions treballaran a les zones de l’arenal de Son Saura i a l’àrea marina del sud de Ciutadella, i la vigilància s’ampliarà a l’indret comprès entre la cala de Llucalari i Cales Coves, i a l’àrea marina de Punta Prima, a l’illa de l’Aire.

A les Pitiüses, tres embarcacions treballaran a Eivissa als límits del Parc Natural de ses Salines cobrint l’àrea marina de Tagomago, al nord de l’illa.

Pel que fa a Formentera, on es concentra el nombre més elevat de fondeigs, cinc barques cobriran ses Salines d’Eivissa i Formentera, l’àrea marina de la platja de Tramuntana i l’àrea marina de Cala Saona. Si és necessari, també s’oferirà assessorament a embarcacions de grans eslores (entre 15 i 110 metres) per tal d’evitar impactes sobre aquesta fanerògama marina en les maniobres de fondeig.

Els períodes efectius de prestació del servei estaran compresos entre l’1 de juny i el 30 de setembre per a Mallorca i Menorca, i entre el 15 de maig i el 30 de setembre per a Eivissa i Formentera.

La iniciació de qualsevol expedient de despesa per les entitats que integren el sector públic empresarial i fundacional del qual puguin derivar obligacions econòmiques per a l’entitat superiors a 500.000 euros requereix l’autorització del Consell de Govern.

La proposta de l’Ibanat té per objecte assegurar l’estat de conservació de les praderies de posidònia oceànica, especialment a les zones amb més pressió de vaixells, durant els mesos d’estiu.

Dades de l’any passat

Segons la portaveu del Govern, Pilar Costa, l’estiu passat es va assistir 6.678 embarcacions a les Illes Balears: 1.409 a Mallorca, 285 a Menorca i 4.984 a Eivissa i Formentera. Unes xifres que -va dir- enguany es preveu incrementar.

A més a més, es va proporcionar informació a 5.000 embarcacions i se’n varen lliurar 45.000 fullets. També s’ha posat en marxa el protocol de protecció de la posidònia a través de l’112 i de la Central d’Incendis Forestals, i s’han mantingut reunions de coordinació amb els diferents organismes competents en matèries relacionades amb la mar i altres representants implicats.

stats