04/01/2015

Podem defensa que el debat sobiranista no és “prioritari”

3 min
Podem defensa que el debat sobiranista no és “prioritari”

BarcelonaSeguint el guió que va marcar Pablo Iglesias en el seu míting al Pavelló de la Vall d’Hebron, en què va establir com a prioritat canviar Espanya i va esquivar la promesa d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, els dirigents territorials encarregats de teixir la musculatura municipal de Podem reforcen en les seves intervencions el missatge del líder del partit. Ahir va ser el torn de Marc Bertomeu, home de confiança d’Iglesias i escollit divendres secretari general de Podem a Barcelona. Bertomeu, que va comparèixer acompanyat de membres del consell ciutadà que governarà la formació a la capital catalana, va fixar el full de ruta del partit, partidari d’encetar un procés constituent que va més enllà del debat sobiranista, tal com argumentava en una entrevista a l’ARA. “Tenim en compte el debat identitari però no creiem que sigui prioritari; és un element més”, va exposar el líder de Podem a Barcelona, que es va referir a la importància de donar la veu a la ciutadania per decidir també el model sanitari, educatiu o energètic del país.

Bertomeu, politòleg de 23 anys -ahir va admetre a RAC1 que va votar sí-no el 9-N-, va raonar davant de la premsa que el partit deixarà en mans dels militants el seu posicionament sobre el procés sobiranista i la relació de Catalunya amb l’Estat. Va subratllar que la formació “no crearà dogmes” i treballarà per establir els espais de debat que permetin a la ciutadania pronunciar-se sobre la independència, però també sobre els serveis que modulen l’estat del benestar. En síntesi, defensa el dret a decidir-ho tot, com havia verbalitzat Iglesias. El nou secretari general de Podem a Barcelona va assegurar que el partit estarà preparat si hi ha avançament electoral a Catalunya. De fet, la formació ja ha iniciat el procés per escollir la direcció autonòmica, que es completarà el 14 de febrer. Descartada la priorització del debat sobiranista, Bertomeu va avançar que el programa de Podem per afrontar unes eleccions plebiscitàries se centrarà a donar resposta a l’“emergència social”.

Des de l’aparició d’Iglesias a Barcelona, sectors del sobiranisme han carregat contra els postulats de Podem. Ahir s’hi va referir el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que va qualificar el discurs de la formació sobre el procés de ser “cada cop més caspós”. Aquest discurs “ja s’estava fent quan alguns dels seus dirigents encara havien de néixer”, va afirmar Turull al programa El suplement de Catalunya Ràdio. Quan va ser qüestionat per aquestes declaracions, Bertomeu va respondre que les crítiques de CiU demostren que els veuen “com un adversari” i va acusar la federació nacionalista de “tapar les vergonyes amb un procés que no els pertany”. “No ens fan por els atacs”, va reblar. També va referir-se a les crítiques del líder d’ERC, Oriol Junqueras, que havia afirmat que l’Estat “sempre” negarà una consulta a Catalunya, governi Podem o el PP. Bertomeu va preguntar als republicans “si hi ha un pla per a l’endemà” d’una hipotètica declaració unilateral d’independència.

Acord imminent amb Guanyem

El líder de Podem a Barcelona va confirmar que les converses amb Guanyem, el moviment que lidera Ada Colau, per bastir una candidatura per a les eleccions municipals estan en un estadi avançat. Podem espera tancar l’acord en les setmanes vinents, una entesa que inclou ICV i Procés Constituent, que també participen en les converses. “Ara estem determinant el procés per fer el programa i les primàries”, va expressar Bertomeu, que va elogiar Colau com a possible candidata de la coalició. “La llista es decidirà en un procés de primàries”, va puntualitzar. En canvi, Bertomeu va assegurar que no té contactes de cap tipus amb l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, de cara a possibles acords després dels comicis del mes de maig, tot i que divendres Collboni ho havia assegurat.

stats