CORRUPCIÓ
Misc 05/10/2013

El cervell del cas Malaia, condemnat a 11 anys de presó

El tribunal imposa penes molt inferiors a les que demanava la Fiscalia

Laura Díaz-roig
2 min

Barcelona.Després de gairebé vuit anys d'instrucció i 199 sessions de judici, la sentència de l'anomenat cas Malaia -feta pública ahir- tanca un altre capítol de la causa de corrupció més important coneguda en un ajuntament espanyol, amb 95 imputats i més de 400 testimonis. Les penes, però, són molt inferiors a les demanades per la Fiscalia Anticorrupció i quasi la meitat dels imputats han quedat absolts.

L'Audiència de Màlaga ha condemnat a 11 anys de presó i una multa de 240 milions d'euros el considerat cervell de la trama, l'exassessor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Marbella Juan Antonio Roca -per a qui el fiscal demanava 30 anys de presó-, pels delictes de blanqueig de capitals, prevaricació administrativa, frau i suborn passiu per acte injust. Segons la sentència, de 5.774 pàgines, l'Ajuntament de Marbella havia instaurat "un sistema de corrupció generalitzada sota el poder de fet exercit pel senyor Roca".

L'exalcalde del municipi Julián Muñoz, que ja està en un centre penitenciari per una altra causa judicial, ha estat condemnat a dos anys de presó i 16 d'inhabilitació per frau i prevaricació, mentre que el tribunal ha imposat una pena a la seva successora, Marisol Yagüe, de sis anys de presó; la Fiscalia en demanava 16. Les decisions, diu el tribunal, es prenien en reunions entre Roca i els "caps" del govern municipal tripartit, presidit per Yagüe, "a qui entregava els sobres amb diners a repartir entre els restants regidors". Segons el tribunal, els regidors, "abandonant les seves funcions, van tolerar l'urbanisme a la carta que va propiciar Roca", que va suposar "una alteració total de la realitat urbanística" de Marbella.

L'extinent d'alcalde Isabel García Marcos, que va ser considerada el "flagell" de Jesús Gil -mort el 2004- durant els seus anys com a regidora del PSOE -va ser-ne expulsada el 2003-, ha estat condemnada a quatre anys de presó per delictes de suborn passiu i alteració de preus de concursos. Les importants rebaixes de les penes també les han notat la trentena d'empresaris acusats d'obtenir favors municipals a canvi de donatius, que Roca "dosificava" entre els funcionaris públics i els regidors. Alguns han estat absolts. De fet, el tribunal ha absolt una quarantena de persones. L'expresident del Sevilla FC José María González de Caldas ha estat condemnat a vuit mesos de presó per un delicte de suborn.

Tot i que la sentència va ser rebuda ahir amb satisfacció pels implicats, els principals condemnats -entre els quals Roca i Yagüe- ja van anunciar que la recorreran. Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció va assegurar que estudiarà els arguments del tribunal abans de decidir si la impugna.

Detencions mediàtiques

El tribunal també lamenta en la seva sentència que algunes detencions durant la instrucció del cas van ser "excessivament mediàtiques" i considera que no era necessària "l'espectacularitat" amb què es van fer algunes.

"Les detencions dels processats no es van ajustar als patrons habituals propis d'aquests actes processals. [...] Van ser excessivament mediàtiques, amb càmeres de televisió retransmetent en directe la detenció dels imputats, en presència dels seus fills, i fins i tot en alguns casos el reporter els anunciava: «¿Saps que et detindran aquest matí?»", subratlla la sentència, que destaca que tampoc era necessari "tal desplegament de forces de l'ordre". També critica que algunes interlocutòries que es van dictar durant la instrucció "eren estereotipades" amb escassa fonamentació.

stats