Política 16/11/2014

Els senegalesos voten Esquerra, les padrines són per al PSM

Gran afluència i coes a Palma per participar en les primàries de MÉS

i
Quim Torres
4 min

PalmaSón les 12 del migdia de dissabte, la segona planta del Centre Flassaders de Palma és plena a vessar. A la sala gran es troba ubicat el principal punt de votació de les primàries de MÉS. Una vintena de persones fan coa per votar i una cinquantena recullen paperetes i les omplen durant una bona estona, després de desxifrar que és el que han de fer. En una han de fer una creu, en l’altra han de triar entre dos aspirants, en una altra han d’enumerar de l’u al nou els candidats i les candidates. Si ho volen o si els en queden ganes, poden repetir el procés tres vegades: una per al Parlament, l’altra per al Consell de Mallorca i una darrera per a l’Ajuntament de Palma. Mentre la majoria cavil·la i recerca entre els candidats, entren a la sala grupets de senegalesos, es posen a la coa i voten. Pim-pam. Solen entrar de tres en tres i a la porta els espera un altre senegalès que duu una gorra de plat i parla pel mòbil. Ell els guia. Entre ells es mostren les paperetes i s’indiquen qui votaran. Com a candidat a l’Ajuntament de Palma opten tots pel dirigent d’Esquerra Republicana, Joan Josep Pasqual. Fan via. No parlen amb ningú. De fet, no coneixen ningú. Voten Esquerra i se’n van.

La participació dels immigrants en processos com el d’ahir, diuen alguns, és una passa més en el seu procés d’integració. Però allò cert és que avui, després d’haver votat els sobiranistes, després d’haver participat en les primàries de MÉS, estan tan integrats com ahir. Són els amics de Madiop, diuen els del PSM quan els veuen. Madiop és Madiop Diagné, un activista vinculat a l’Obra Cultural que també presideix l’Associació de Senegalesos de Mallorca i que es presentava a les primàries per formar part de la candidatura a Palma. És un independent que simpatitza amb Esquerra Republicana, un dels partits integrants de MÉS, juntament amb el PSM-Entesa i IniciativaVerds.

El candidat votat pels senegalesos arriba a Flassaders quan ja hi són tots. Votarà més tard a Sant Jordi i es farà retratar en el moment clau, tot i que sense gaire èxit. A Sant Jordi també hi han acudit senegalesos a primera hora per votar, però no ho podran fer perquè no estan censats allà. Diuen que els havia duit en cotxe el mateix Pasqual.

El seu contrincant, el regidor i dirigent del PSM Toni Noguera, està segur de guanyar. Al centre Flassaders està com un peix a l’aigua. Saluda tothom. De cop somriu i s’abraça amb una padrina que acaba d’entrar a la sala i que encapçala un grup de padrines. “És la meva padrina”, explica. I les seves amigues, se suposa. Les padrines votaran Noguera com a candidat a batle i no seria d’estranyar que haguessin optat per una combinació d’integrants a les candidatures que, bàsicament, inclouria membres del PSM i d’IniciativaVerds i algun independent proper.

Mantenen les formes

Tensió, tensió, no se’n veu. Diguéssim que els d’Esquerra van per un costat i els del PSM i IniciativaVerds van per un altre. Els dirigents mantenen les formes. El líder de MÉS i del PSM, Biel Barceló, es presenta com a únic candidat a liderar la llista al Parlament. Té el lloc de sortida assegurat. Es vota a Flassaders. Serà la darrera vegada que s’hi presentarà. Els líders d’Esquerra i d’IniciativaVerds, Joan Lladó i David Abril, no són a Palma. Es voten com a integrants de la llista al Parlament als seus respectius municipis. La número dos de la coalició, Fina Santiago, passa la jornada a Flassaders. És la portaveu de MÉS en aquest procés. No s’hi presenta. Ha optat per tornar a la seva feina. La seva absència, coincideixen molts, deixa coixa la coalició. En els seus missatges públics insisteix que s’ha de votar a consciència, que el vot és secret i que s’ha d’afavorir la pluralitat per reflectir que MÉS és plural.

El discurs surt al pas de la realitat. Les consignes circulen i, fins i tot, hi ha llistes fetes d’uns i dels altres. Les primàries, quan s’activen, il·lusionen gent, que assumeix la responsabilitat de poder decidir amb el seu vot. Però el que hi ha en joc és massa important per als partits, per als dirigents o per als candidats com per deixar-ho tot en mans dels ciutadans. Apareixen les recomanacions, les consignes, les cotxades... i, mentre alguns partits, dirigents i candidats agafen aire, ciutadans que s’havien cregut que decidirien alguna cosa no es desil·lusionen.

Afortunadament per a MÉS això no passa a tothom perquè hi ha molta gent votant. Militants de tota la vida, nouvinguts, coneguts d’altres àmbits... A Flassaders, per exemple, vota el secretari general de la Federació d’Educació de Comissions Obreres, Toni Baos, i el dirigent de l’Assemblea de Docents i del Lobby per la Independència, Pep Palou. La responsable d’Educació de l’STEI, Maria Antònia Font, es presenta com a candidata a la llista al Parlament. Sembla que MÉS té cobert el flanc educatiu. També té cobert l’ecologista, perquè a Bunyola vota la presidenta del GOB, Mika Noguera.

Avui se sabrà el resultat i es coneixeran les candidatures electorals que han dissenyat els partits de MÉS i han decidit, una mica, els ciutadans.

stats