TENSIÓ AL PENYAL
Política 09/08/2013

Vaixells de l'armada britànica faran maniobres a Gibraltar

La UE destinarà inspectors a la frontera davant l'escalada de tensió

R.m.
2 min

Barcelona.Nou pas en l'escalada de tensió entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar. El ministeri de Defensa britànic va anunciar ahir que tres vaixells de la seva força naval visitaran el Penyal aquest mes d'agost. La fragata HMS Westminster i dos vaixells auxiliars de subministrament salparan aquest dilluns de la Gran Bretanya i es preveu que arribin a Gibraltar cap a finals de mes. Tot i emmarcar les maniobres dins d'una sèrie de "desplegaments militars regulars i rutinaris", ja planejats amb anterioritat, el gest del govern encapçalat per David Cameron pot interpretar-se com una exhibició de múscul, en plena crisi diplomàtica amb l'executiu de Mariano Rajoy.

La conversa telefònica mantinguda dimecres entre Cameron i Rajoy semblava el primer pas per reconduir el pols, però tot indica que encara caldran més esforços per restablir la calma. De fet, el mateix Cameron va aprofitar la conversa amb el cap de l'executiu espanyol per informar-lo de les maniobres navals, que reben el nom de Cougar 13. Ahir al matí el govern espanyol posava en relleu la seva "voluntat de diàleg" per solucionar el conflicte, però al mateix temps deixava ben clar que en cap cas "relaxarà" la seva responsabilitat de "defensar la seguretat i els interessos dels espanyols". Malgrat tot, per al secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, el Regne Unit segueix sent un país "amic".

Sobre el terreny, però, les bones paraules seguien sense traduir-se en fets. Els controls policials espanyols als accessos per carretera al Penyal des de la localitat gaditana de La Línea de la Concepción van continuar provocant ahir llargues cues de vehicles. Els escrúpols policials provocaven fins a dues hores d'espera. La tensió als passos fronterers es mantenia elevada. Ahir el sindicat Unión Federal de la Policía (UFP) va denunciar "l'assetjament" que suposadament estan patint en els últims dies els agents espanyols que cobreixen el servei fronterer. D'acord amb la versió d'aquest sindicat, el col·lectiu "ultranacionalista" Defenders of Gibraltarestà repartint fulls de propaganda en què anima els gibraltarenys a identificar les cares dels policies espanyols, localitzar els seus domicilis i "assetjar-los". També va denunciar que el 2 d'agost una setantena de persones van increpar els agents des del cantó gibraltareny de la frontera amb insults i amenaces de mort.

Crítiques del PSOE a Margallo

Mentrestant, les friccions diplomàtiques amb el govern britànic van seguir motivant les crítiques del PSOE cap al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. L'exministra Trinidad Jiménez va opinar que Margallo s'ha "equivocat" en la gestió del conflicte per les seves "sortides de to".

Des de Brussel·les, la Comissió Europea va insistir ahir en la via del diàleg entre Madrid i Londres per resoldre el contenciós. El portaveu comunitari Frédéric Vincent va reconèixer el dret d'Espanya de vigilar les seves fronteres, però sempre amb mesures de control "proporcionades". Davant les queixes rebudes, la Comissió Europea enviarà inspectors tècnics sobre el terreny al setembre. Europa tem que el conflicte s'enquisti.

stats