TENSIÓ AL PENYAL
Misc 20/08/2013

La UE pren part en el conflicte entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar

Brussel·les enviarà una delegació a la colònia i ja adverteix Rajoy que la taxa fronterera és il·legal

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

MadridBrussel·les ha dit prou. El conflicte entre Espanya i el Regne Unit per la sobirania de Gibraltar està acabant amb la paciència de la Comissió Europea (CE). Ahir es va posar la samarreta d'àrbitre que li havien reclamat els uns i els altres i va fer un doble comunicat de gran rellevància en aquest plet entre dos socis comunitaris: enviarà "com més aviat millor" una missió comunitària per informar del que passa a la frontera del Penyal, però ja va advertir Espanya que imposar una taxa fronterera de cinquanta euros seria "il·legal".

Des d'Espanya es veia el moviment europeu com una estirada d'orelles a cada estat, ja que tot i que divendres passat el primer ministre britànic, David Cameron, va demanar al president de la Comissió, el portuguès José Manuel Durão Barroso, via telefònica, que enviés observadors europeus al Penyal, l'anunci de Brussel·les es produïa només unes hores després que l'alt mandatari comunitari mantingués una conversa telefònica amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Van ser només 12 minuts, però immediatament la Moncloa va fer córrer que el president espanyol havia sol·licitat a Durão Barroso l'enviament d'una delegació a la frontera "per realitzar les verificacions oportunes amb un enfocament global". Més endavant va puntualitzar que li havia expressat "la necessitat de verificar i controlar que l'activitat econòmica de Gibraltar vulnera la normativa europea relativa al blanqueig de diners, contraban i fiscalitat".

A l'eterna denúncia espanyola de la falta de control al Penyal, convertint-ho en un suposat paradís per a les màfies, s'hi afegeix ara la "violació de la normativa mediambiental europea" pel llançament de 70 blocs de formigó per guanyar terreny al mar.

En el comunicat de Brussel·les s'especificava que a la conversa d'ahir entre els dos mandataris es va acordar "examinar in situ , tan aviat com es pugui, qüestions relacionades amb el control i el moviment de persones i béns a la frontera".

Mutisme davant la taxa

El govern espanyol va negar que Durão hagués posat damunt la taula qualsevol objecció sobre una suposada taxa fronterera com la que pretén aplicar el ministeri d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo. Segons fonts de la Moncloa no se'n va parlar, malgrat que minuts abans de la conversa telefònica, el portaveu de Durão, Olivier Bailly, va advertir Espanya que aplicar una taxa de pas seria "il·legal".

García-Margallo va anunciar en una entrevista al rotatiu conservador Abc que pretenia imposar una taxa de 50 euros per passar la frontera, de la qual només n'estarien exempts els treballadors que cada dia creuen els controls. El responsable de la diplomàcia no va donar més detalls de com voldria aplicar un impost que, d'entrada, no compta amb el vistiplau comunitari. A l'espera que Margallo acabi de mostrar totes les cartes, hi ha una petita escletxa que permetria -segons el govern espanyol- seguir pressionant les autoritats de la colònia: cobrar un peatge a la carretera que dóna accés a Gibraltar, cosa que sí que podria fer. El perill és que la clara intencionalitat no fa descartable que la CE també ho impedís. La mesura seria molt similar a la taxa que es va posar el 2003 per accedir a Londres per rebaixar la contaminació per l'excés de trànsit.

A la zona, els pescadors espanyols van advertir ahir el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, que seguiran les mobilitzacions fins que tregui els blocs de formigó. A primera hora del matí la fragata britànica HMS Westminster va arribar a la colònia per començar unes maniobres militars ja previstes abans que esclatés el conflicte però que, de moment, escalfen els ànims dels pocs espanyolistes que hi ha a Gibraltar. És diferent als municipis veïns. Si Picardo va dir que "es gelarà l'infern" abans que el seu govern retiri els blocs, ahir l'alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce, del PP, va respondre-li q+ue es gelarà l'infern "abans que Espanya deixi de reclamar el Penyal".

El sermó del PSOE

Mentrestant, el PSOE seguia apel·lant al diàleg per resoldre la situació. La portaveu al Congrés, Soraya Rodríguez, va advertir que no és moment de "fanfarronades", sinó de parlar, que és on es demostra "fortalesa". A més, va reclamar respecte a la legislació internacional, alhora que va demanar que els pescadors no paguin el conflicte entre dos estats que fa 300 anys que es barallen per un petit però estratègic penyal que el tractat d'Utrecht va canviar de mans. Ara la qüestió és si Espanya i el Regne Unit s'aturen fins que la CE enviï els observadors o segueixen l'escalada de tensió.

stats