PRIMERA REUNIÓ DE L'EXECUTIU
Misc 28/08/2013

Tisorada de 2.000 milions el 2013

El Govern prorroga els pressupostos i culpa l'Estat d'obligar-lo a aplicar una "retallada excessiva"

Roger Mateos
3 min

Barcelona.Tercer any consecutiu de retallades a la Generalitat. Si entre el 2011 i el 2012, en la primera legislatura amb Artur Mas al timó, la tisorada va sumar prop de 4.000 milions d'euros, enguany s'hi afegiran 2.000 milions més, segons va confirmar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

El Govern va començar l'any amb un esglai: l'Estat exigia a les comunitats no sobrepassar un límit de dèficit del 0,7% del PIB. A Catalunya, la fredor d'aquest percentatge s'havia de traduir en un cop de destral pressupostari de 4.000 milions. L'ajust hauria portat al complet desballestament de l'estat del benestar. Amb l'esperança d'acabar forçant una millora de les condicions, Mas va optar per començar el 2013 amb els pressupostos de l'any anterior prorrogats provisionalment.

Després que Brussel·les afluixés la soga de l'austeritat al coll del conjunt d'administracions de tot l'estat espanyol, el govern de Mariano Rajoy va suavitzar el sostre de dèficit autonòmic fins a l'1,3%, encara molt per sota del 2,1% que demanava la Generalitat per tenir un any de treva financera, perquè va tancar l'exercici del 2012 amb un dèficit del 2,17% i pràcticament no li hauria calgut aplicar nous ajustos.

La petició catalana va ser desatesa i, finalment, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va fixar a finals de juliol un topall de dèficit per a Catalunya de l'1,58%. La xifra era inassumible per a l'executiu de Mas, que, com a protesta, va renunciar a elaborar els pressupostos per al 2013. Ahir, en la primera reunió després de les vacances, va aprovar el decret pel qual es prolonga la pròrroga pressupostària fins a finals d'any, adaptada a l'objectiu de dèficit de l'1,58%.

1.600 milions d'ajust fins al juny

La decisió de prorrogar els comptes de l'any passat és un gest simbòlic de disconformitat amb les regles de joc, però en la pràctica Mas-Colell no s'estalviarà les retallades que implica aquest sever 1,58%. La reducció de la despesa per enguany s'enfila fins als 2.000 milions d'euros. I, de fet, el ritme d'austeritat aplicat en el primer semestre ja ha permès reduir la despesa en 1.681 milions.

Per tenir la fotografia sencera de l'ajust per al 2013 cal sumar-hi, a més, els 874 milions que el Govern calcula que recaptarà amb les seves mesures d'ingressos -impostos, taxes i venda d'actius-, segons recull el pla econòmic-financer presentat el 30 de juliol per Mas-Colell a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Però el que més cou al departament d'Economia és aquesta tisorada de 2.000 milions, que el mateix Mas-Colell veu "excessiva".

El conseller compareixerà dijous al Parlament per parlar-ne, però ahir ja va carregar contra el govern espanyol per l'"injust" repartiment dels esforços per reduir el dèficit. El Govern vol portar als tribunals l'estratègia de l'Estat de collar les autonomies i concedir-se més marge per seguir engreixant el seu dèficit i, de moment, la Generalitat ja ha presentat el requeriment previ per interposar el recurs contenciós.

Per exemplificar el greuge, Mas-Colell va destacar que, mentre el Govern ratificava l'eliminació d'una paga extra als seus funcionaris, l'administració central evita prendre una decisió semblant. La pròrroga decretada ahir, en actualitzar l'objectiu de dèficit a l'1,58%, permetrà una lleugera ampliació del marge de despesa, que es destinarà sobretot a serveis socials fonamentals. A més, ja pensant en el 2014, el Govern va acordar ahir demanar formalment al ministeri d'Hisenda que als comptes estatals per a l'any vinent hi inclogui una compensació pel fet de no deixar-li aplicar un impost propi sobre els dipòsits bancaris.

En confirmar-se la pròrroga, el PSC va acusar el Govern d'aplicar les retallades de manera "silenciosa i clandestina". ICV veu un "atemptat" contra la democràcia no fer els comptes. L'oposició aprofitarà per apujar el to dijous al Parlament.

stats