PROCÉS BASC
Misc 06/08/2013

Sortu preveu "més passos" d'ETA cap al seu desarmament

Ara
2 min
El president de Sortu, Hasier Arraiz, critica "l'immobilisme" espanyol davant ETA.

Barcelona.Sortu, la principal organització de l'esquerra abertzale, està convençuda que en els pròxims mesos ETA farà "més passos" per avançar cap al seu desarmament. Així ho va assegurar ahir a Europa Press el president de Sortu, Hasier Arraiz, que va carregar contra el govern espanyol pel seu "immobilisme". Arraiz troba "nefast" que l'executiu central "no estigui disposat a abordar el procés de desarmament" i no faci cap gest per facilitar-lo.

Sortu té previst emprendre una nova estratègia a la tardor per impulsar el desarmament unilateral d'ETA i la reinserció individual dels presos, segons informava ahir El País . Sortu pretén convèncer els reclusos perquè renunciïn a una amnistia general i optin per processos individuals que els permetin accedir a beneficis penitenciaris.

El cas Bolinaga s'enreda

Ahir el membre d'ETA Iosu Uribetxeberria Bolinaga va rebutjar ser reconegut pels forenses de l'Audiència Nacional que han d'elaborar un nou informe sobre el seu estat de salut. Uribetxeberria Bolinaga ja fa onze mesos que està en llibertat condicional per poder ser tractat a l'Hospital Donostia d'un càncer diagnosticat llavors com a "irreversible" i que segons els metges no podia ser tractat degudament a la presó. El jutge va demanar l'informe el 19 de juliol per avaluar el tractament rebut per Uribetxeberria Bolinaga, però ell, a través de la seva advocada, s'ha negat a sotmetre-s'hi i ha recorregut la decisió del jutge.

La Fiscalia també va demanar aquest informe detallat després que al juny haguessin transcorregut els nou mesos de vida que l'any passat els metges pronosticaven al pres. Uribetxeberria Bolinaga, que complia condemna, entre altres delictes, pel segrest de José Antonio Ortega Lara, podria acabar entrant de nou a la presó i mantenir allà l'atenció mèdica, una hipòtesi que ha avalat el mateix Col·legi de Metges de Madrid però que no consideren oportuna a l'hospital on l'estan sotmetent a tractament.

stats