09/07/2016

Sánchez: 'no' a Rajoy per guanyar temps

3 min
La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, va reunir-se ahir amb Pedro Sánchez a la seu dels socialistes de Madrid per analitzar les opcions del partit després de les eleccions del 26-J però la trobada només va durar vint minuts.

MadridPedro Sánchez busca temps. El líder del PSOE afronta avui el comitè federal més complicat dels últims dos anys després que el 26-J deixés el partit en la segona posició però marcant mínims històrics. Té l’objectiu que els dirigents beneeixin el no en primera instància a la investidura de Mariano Rajoy (tots ho comparteixen) i que no hi hagi posicionament sobre què s’ha de fer més enllà. Només així, calcula el seu entorn, aconseguirà fer caure Rajoy (i, per tant, treure profit a canvi de facilitar un govern del PP) o que els populars desisteixin i ell pugui provar, de nou, de convèncer Ciutadans i Podem de donar-li suport per ser president.

En aquesta segona opció hi creu ell i pocs més (el mateix passa amb el govern d’esquerres que, ja de forma retòrica, demana Pablo Iglesias) i això fa que Rajoy no doni el seu braç a tòrcer, i encara menys veient com cada cop més dirigents del PSOE són partidaris d’investir-lo per evitar unes terceres eleccions. El discurs oficial del partit, que avui pronunciarà Sánchez al comitè federal després de dues setmanes d’espès silenci i que ahir ja va avançar el portaveu al Congrés Antonio Hernando, passa per no moure’s del no. Volen evitar així que, fruit de la pressió, els ressorts interns grinyolin i esperar. El líder socialista es va reunir ahir amb els barons, que discrepen sobre el grau de contundència amb el PP, per asserenar-los.

Així, per exemple, mentre l’extremeny Guillermo Fernández Vara deia, en sintonia amb els veterans Felipe González, Alfonso Guerra o Josep Borrell, que el PSOE ha d’anar “a resoldre els problemes” (o sigui, facilitar un govern) quan Rajoy passi d’una actitud “contemplativa” a una de més “activa”, la balear Francina Armengol o el castellanolleonès Luis Tudanca, pròxims a Sánchez, insistien en el fet que si Rajoy fracassa el líder socialista ho ha de tornar a provar.

Un altre focus de debat és com es pren la decisió. Sánchez va preguntar al febrer als militants la seva opinió sobre el pacte amb Ciutadans. L’acord, insuficient per ser investit, va rebre l’aval. Ara hi ha barons que pretenen que, tant si el PSOE ha de facilitar el govern a Rajoy com si ho ha de tornar a provar, es consulti les bases. Fernández Vara i altres barons estan en contra i volen que la direcció decideixi i assumeixi costos polítics. Són minoria els partidaris que, un cop es resolgui la investidura, Sánchez segueixi. Al congrés de la tardor o l’hivern li buscaran relleu malgrat que ell vol repetir. Les travesses per substituir-lo assenyalaven l’andalusa Susana Díaz, que ahir va ser l’última de reunir-se amb ell a Ferraz (ho va fer només durant 20 minuts). El mal resultat del 26-J ha frenat les seves aspiracions. Díaz es va reafirmar ahir en la posició que el PSOE no pot ser “còmplice” de Rajoy, però ha d’anar a l’oposició i no aventurar-se a governar amb 85 escons.

Ara sí que val un govern amb CDC

No ser “còmplice” del PP i “votar successivament no” és el que volen Sánchez i els seus, que insten Rajoy a buscar suports en els “afins ideològicament”, com Ciutadans, el PNB, CDC i els canaris. Els socialistes no van voler pactar amb Iglesias perquè calia suport convergent i no era adequat que el govern d’Espanya “depengui d’independentistes”. Ara volen que Rajoy ho faci. Ciutadans veta el líder del PP, el PNB vol esperar a les basques d’octubre i els convergents no pactaran sense el referèndum. La direcció del PSOE insistia ahir que proposarà votar no a Rajoy i que s’hagi de buscar altres suports. No aclareixen què passarà quan es constati que no hi ha altra sortida que la seva abstenció perquè Espanya tingui un govern en minoria. Sánchez intentarà que avui no es resolgui la incògnita.

Els socialistes porten al Congrés la guerra bruta

La primera iniciativa del PSOE quan es constitueixi el Congrés serà crear una comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya, dirigida per elements policials per desacreditar l’independentisme. L’objectiu és que s’aclareixi si membres del ministeri d’Interior, amb el vistiplau de Jorge Fernández Díaz, van vulnerar principis bàsics de l’estat de dret. Demanaran que s’investiguin els enregistraments entre el ministre i l’excap de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso.

stats