DEBAT D’INVESTIDURA
Política 29/10/2016

El vot de Sánchez decideix l’abast de la crisi del PSOE

L’exlíder socialista manté el suspens: no aclareix si desafiarà la gestora al Congrés o deixarà l’escó

Mariona Ferrer I Fornells Dani Sánchez Ugart
4 min
Sánchez es reuní amb dues de les diputades socialistes que votaran noa Rajoy.

MadridMariano Rajoy serà investit aquesta tarda president del govern espanyol gràcies a l’abstenció del PSOE. Però avui totes les mirades al Congrés estaran pendents d’una altra persona: Pedro Sánchez. La decisió que prengui a última hora l’ex secretari general socialista marcarà l’abast de la crisi del partit. Sánchez manté el suspens i no serà fins aquest matí que farà pública la seva decisió. Des de diumenge que té el mandat d’abstenir-se, però tot el seu entorn dóna per descomptat que no passarà pel tràngol d’acatar la resolució del comitè federal. Només té dues opcions: o reconèixer que ha perdut i deixar l’acta de diputat abans de la votació; o desafiar la gestora, votar no a Rajoy i liderar una rebel·lió dels díscols dins del grup parlamentari del Congrés.

El compte enrere acaba a les dues de la tarda, el termini que té Sánchez per presentar la renúncia al seu escó. Els diputats més pròxims li han implorat que es quedi i es rearmi des de les Corts. El líder socialista va reunir-se ahir al Congrés amb la independent Margarita Robles -número dos per Madrid el 26-J- i l’aragonesa Susana Sumelzo, dues de les diputades que són fermes defensores de trencar la disciplina de vot. Segons fonts socialistes, Sánchez s’inclinava dijous per deixar l’acta de diputat, però després de reunir-se durant tot el dia amb altres díscols va començar a replantejar-se la seva posició.

Hi ha divisió d’opinions entre el bloc del no. Cada cop són més els que defensen que la millor manera per a Sánchez de plantar cara a la gestora i tornar-se a presentar com a candidat a la secretaria general és mantenint el seu escó. És al Congrés on el líder socialista conserva els companys més afins després del canvi de direcció a Ferraz. I la cambra li pot brindar un altaveu durant tot el temps que tardi la gestora fins a convocar unes noves primàries per a la secretaria general, que es preveu que sigui llarg. D’altres esgrimeixen que per “dignitat” no hauria de trencar la disciplina de vot ni enfrontar més el partit, abandonar el seu escó i començar una campanya per tot l’Estat per recollir suports de cara a les primàries del PSOE. Els partidaris de la rebel·lió responen que el partit està vivint un xoc de legitimitats d’ençà del cop. D’una banda, la de la gestora, i de l’altra, la de la militància, a qui veuen al costat de Sánchez. Asseguren que aquesta circumstància justifica que Sánchez, encara que voti diferent, no trenqui una de les regles sagrades de qualsevol partit, el del respecte a les decisions que pren la militància.

Del que faci Sánchez dependrà també, en bona part, tant el vot com del futur de la resta díscols. Els set diputats del PSC, liderats per Meritxell Batet, ja han deixat clar el seu no, així com Robles i l’exmilitar Zaida Cantera, número dos i sis per Madrid respectivament. Sumelzo i l’exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza se sumen a la llista. Aquests ja estan clars, però el nombre podria créixer amb els dos diputats balears, i alguns de valencians, gallecs i lleonesos que esperen el pas de l’ex secretari general. Sánchez va dinar dijous amb el valencià José Luis Ábalos i la balear Sofía Hernanz. Els dos diputats estaven disposats a acatar la disciplina de vot, però ara tenen dubtes sobre què faran si Sánchez lidera el no.

El xoc de trens que va començar fa més d’un mes amb la dimissió en bloc de part de l’executiva pot arribar avui a la seva màxima intensitat. Si Sánchez decideix al final desafiar la gestora, votar no i mantenir l’acta de diputat estarà fent el seu propi cop d’estat a la nova direcció liderada per l’asturià Javier Fernández. La gestora pot demanar-li la dimissió, però mai pot fer-li estripar l’acta de diputat i, en última instància, es podria culminar la divisió del PSOE amb un grup de diputats que anessin a parar al grup mixt.

La crisi socialista s’ha convertit a Madrid en un vodevil en prime time. La direcció del grup pressionarà fins al final els diputats díscols. Ahir al vespre no parava de fer trucades per assegurar la seva abstenció. Alguns partidaris del no esperen primer un senyal de Sánchez per prendre una decisió final. Tothom tenia clar en el moment de tancar aquesta edició que si es presenta al Congrés serà per votar no.

Rajoy se sent reforçat

Mentre al PSOE tots els ulls miren a Sánchez, a Moncloa esperen satisfets que es materialitzi la investidura de Rajoy per tancar, amb una victòria, un periple d’ingovernabilitat que s’ha allargat més de 300 dies. El president espanyol se sent reforçat després dels últims mesos, segons expliquen fonts del seu equip. El temps li ha donat la raó, i el PSOE ha acabat allà on ell l’esperava, immòbil, des del 21 de desembre -tot i que a Rajoy li hauria agradat un pacte de govern-. Ahir el seu gabinet va celebrar l’última reunió del consell de ministres en funcions, si tot va segons el previst, i Rajoy va traslladar al seu equip un missatge d’optimisme: “Diuen que la nova situació política serà molt difícil. També ho era l’econòmica quan vam arribar al govern el 2011 i avui hem aconseguit superar-la”, va afirmar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

La Moncloa no detalla encara amb quin calendari treballa Rajoy per jurar el càrrec davant del rei i dur la llista de ministres. Els tràmits s’iniciaran diumenge, i el jurament es podria fer a la tarda, després que la presidenta del Congrés dugui el nomenament a la Zarzuela. Tot i això, no hi ha cap pressa per escurçar terminis, un cop superada amb èxit la investidura, i no es descarta que els ministres puguin quedar nomenats ben entrada la setmana.

stats