INVESTIGACIÓ FINANÇAMENT
Política 17/08/2013

Ruz dóna 5 dies al PP per dur a l'Audiència els ordinadors de Bárcenas

El 10 de setembre declaren la seva secretària i la del seu predecessor, Álvaro Lapuerta

E. Borràs / Ara
2 min

Palma/barcelona.Més enllà dels duels dialèctics entre l'extresorer del PP Luis Bárcenas i els dirigents del partit, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz vol focalitzar la investigació a trobar proves de la suposada comptabilitat B dels populars. I, si efectivament es pagaven sobresous en diner negre, d'on venien els recursos i cap a qui es dirigien. Per això ha reclamat al PP que li faci arribar en un termini de cinc dies els dos ordinadors amb què treballava Bárcenas i que, segons va admetre dimecres la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, segueixen a la seu del carrer Génova de Madrid.

En aquests ordinadors hi cercarà els arxius originals que l'extresorer ja li va entregar en un llapis de memòria. Uns ordinadors, de fet, que Bárcenas va denunciar que li havien robat entrant furtivament al que va ser el seu despatx, forçant-ne la porta. La jutge de Madrid que va rebre la denúncia, però, la va arxivar perquè no li va donar credibilitat. Després del testimoni de Cospedal, el PP no té més remei que fer aflorar els ordinadors.

Ahir Ruz va citar per al 10 de setembre els pèrits de la policia, perquè ratifiquin un informe que van fer sobre el llapis de memòria entregat per Bárcenas per verificar l'autenticitat i l'antiguitat dels documents que contenia i si se n'havien esborrat d'altres. A més, aquell mateix dia estan cridades a declarar també les secretàries de Bárcenas i del seu predecessor com a tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, així com tres membres del departament d'auditoria interna del partit. Ho faran després que la cap de comptabilitat del PP, Milagros Puente, els identifiqués el 30 de juliol com els que "podrien haver tingut accés a la comptabilitat" del partit des del 2002.

Pujalte dispara

Mentrestant, el Partit vol continuar marcant distàncies amb el seu extresorer i ahir, una vegada més, li tocà aquesta funció al diputat Vicente Martínez-Pujalte, qui aprofità la seva estada a Mallorca per incrementar la desqualificació pública que el Partit Popular fa de qui va ser el seu màxim responsable de tresoreria, avui en presó preventiva. "És un pocavergonya", va dir de Bárcenas el diputat popular mentre parlava de l'actualitat política en la seva compareixença a la sala de premsa del partit a Palma.

Un camell

Amb el seu estil vehement, Martínez-Pujalte va anar més enllà i va afirmar que "és com si un hoteler contracta algú que després aprofita el lloc de feina per vendre droga", ha afirmat Pujalte, comparant un hoteler que contracta un camell amb el fet que el PP tingués Bárcenas de tresorer. "Rajoy ja va dir que havia estat un error d'elecció", ha afegit.

Pujalte va insistir que Bárcenas és a la presó per un delicte individual i que ha d'explicar d'on ha tret els doblers de Suïssa i "tornar-los", afirmà. "No és a la presó per la gestió del PP, hi és perquè té uns ingressos desmesurats, no els ha justificat, no els ha tornat i no ha pagat imposts", hi ha insistit Pujalte sobre Bárcenas, i fins i tot ha criticat els mitjans de comunicació per relacionar constantment el cas amb la gestió del partit. "El que volem del senyor Bárcenas és que mostri els papers reals, els que justifiquen d'on ha tret els doblers que té a l'estranger", va sentenciar el diputat popular.

stats