ELECCIONS EUROPEES
Misc 10/04/2014

Rajoy tria el ministre més valorat

Arias Cañete serà el cap de llista a les europees, cosa que provocarà una miniremodelació de govern

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridUn home lleial, de la màxima confiança del president espanyol i el menys desgastat a les enquestes. Miguel Arias Cañete (Madrid, 1950) serà el contrincant de la socialista Elena Valenciano a les urnes als comicis europeus del 25 de maig. El retard a l’hora d’anunciar el nom havia generat moltes especulacions polítiques i periodístiques, però a última hora Mariano Rajoy va tornar a fer gala de ser un polític conservador i poc amant dels sotracs. El fins ara ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient haurà d’entomar un repte important: defensar el PP en les primeres eleccions de caràcter general des del novembre del 2011.

Ahir cap dels dirigents conservadors consultats sabia donar una explicació raonable de per què s’havia trigat tant a fer públic el cap de cartell. A més, fonts del partit confirmaven que l’interessat ho sabia des de feia mesos i que per això últimament havia intensificat la seva agenda pública. Ell va dir que la secretària general, María Dolores de Cospedal, l’hi havia comunicat oficialment a través d’un missatge al mòbil a dos quarts de dotze del migdia, és a dir, només mitja hora abans de traslladar-ho a la premsa.

Avui s’aprova la llista

Serà el comitè electoral, presidit per Alícia Sánchez-Camacho, qui aquesta tarda donarà llum verda a la candidatura. Però la decisió depèn exclusivament del president del partit, fet que genera incerteses fins a l’últim minut entre els que en formaran part. De fet, fins i tot Arias Cañete admetia que no tenia “ni la menor idea” de qui l’acompanyarà a Brussel·les. De moment només se sap que hi serà l’expresident de Múrcia Ramón Luis Valcárcel. Tots els noms se sabran aquesta tarda i dissabte se’n farà la presentació oficial en un acte a Toledo.

“Crec que és bo que m’incorpori a la campanya perquè així es començarà a parlar d’Europa”, va dir el ministre, que ja va ser durant anys eurodiputat i que, d’aquí uns mesos, podria abandonar el Parlament per ocupar una cadira a la Comissió Europea. Tot i la declaració d’intencions d’Arias Cañete, subratllant el pes de les competències comunitàries en el dia a dia dels ciutadans, el PP té clar que la campanya estarà marcada per altres debats, com el procés que viu Catalunya per exercir el dret a decidir. Saben que pot ajudar a mobilitzar el seu electorat. La participació global a l’Estat es preveu baixa, d’entre el 41% i el 42%, i una mica superior al Principat, precisament per l’auge del discurs sobiranista. Una situació que preocupa a Madrid en uns comicis en què les enquestes no pronostiquen una victòria clara del PP o el PSOE. Per superar aquest empat, Rajoy ha confiat en un polític que no tan sols és de la seva màxima confiança sinó que és el membre del govern amb més bona valoració des del juliol de l’any passat als baròmetres d’opinió del CIS. En l’última enquesta va obtenir un 3,17. El punt feble del candidat popular és que un de cada tres espanyols enquestats assegura que no sap qui és.

La seva sortida de l’executiu obligarà Rajoy a fer una petita reestructuració ministerial. Ahir el president espanyol va assegurar que no tenia previst aprofitar la situació per iniciar una crisi de govern més àmplia. Es tracta d’una opció que Rajoy es podria reservar per donar un nou impuls a la seva acció política en cas de perdre les eleccions. Durant les últimes hores s’havia especulat amb la sortida de la ministra de Sanitat, Ana Mato.

Una dona al capdavant

En tot cas, fonts del PP afirmaven ahir que els canvis difícilment es materialitzaran aquesta setmana. La fins ara secretària general d’Agricultura, Isabel García Tejerina, és qui té més números per rellevar Arias Cañete. L’altra opció de Rajoy seria aprofitar-ho per donar cabuda a algun president autonòmic veterà que busqui deixar el càrrec. L’altra incògnita és saber quan tornarà al govern Javier Arenas.

stats