Eleccionseuropees
Misc 06/04/2014

Rajoy es resisteix a confirmar Cañete com a cap de llista

Salvador Almenar
2 min

ValènciaRevelarà el candidat més endavant

El president del PP, Mariano Rajoy, manté la incertesa sobre qui serà el candidat de la seva formació en les eleccions europees del 25 de maig, encara que el nom del ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, pren cada vegada més força. Tot i que s’havia especulat molt sobre la possibilitat que Rajoy aprofités la seva participació en la cloenda de la trobada intermunicipal del PP celebrada ahir a València per anunciar el nom del seu cap de cartell, el president espanyol ho va descartar així que va prendre la paraula. “Ja hi haurà temps per parlar d’altres coses que també són importants”, va dir Rajoy en relació amb el nom del candidat, mentre els dirigents del seu partit fan de la necessitat virtut i fan córrer que a la candidata del PSOE, Elena Valenciano, la perjudica no tenir rival. El PP és l’únic partit del Partit Popular Europeu que encara no té cap de cartell.

Partits “seriosos i europeistes”

L’absència de candidat va obligar Rajoy a iniciar ell la campanya. Després de fer una extensa anàlisi econòmica, va centrar-se en la cita electoral amb una intenció clara: encoratjar els centenars d’alcaldes i regidors del PP presents per involucrar-se en unes eleccions que mesuraran forces. Rajoy va assegurar que les europees són un “assumpte molt seriós” perquè el “70% de les polítiques es fan a Europa”. Per això va demanar explicar el projecte del PP perquè cal que a Brussel·les arribin partits “seriosos i europeistes” que defensin Espanya. En aquest punt, Rajoy va defensar la gestió europea del seu govern i la del ministre d’Agricultura, Arias Cañete, de qui va dir que “va donar la cara” pels agricultors.

El vot “doble” a ICV i l’aliat Bové

Qui ja està en plena campanya i demanant el vot és ICV. El seu cap de cartell, Ernest Urtasun, va assegurar que triar la seva papereta val per dos. És, segons va dir, un vot a favor del dret a decidir però també contra la troica (FMI, BCE i Comissió Europea) i les seves retallades. Un dels líders d’Els Verds europeus, l’activista francès José Bové, candidat a presidir la Comissió tant d’ICV com d’ERC, que s’integren al mateix grup parlamentari a l’Eurocambra, va dir que no hi ha “cap raó” per fer fora de la UE un nou estat català i que seria “legítim” que s’hi quedés.

stats