LA RESPOSTA DE L’ESTAT
Política 06/10/2017

Rajoy exigeix a Puigdemont tornar a l’autonomisme

El govern espanyol preveu el diàleg només si és multilateral

Dani Sánchez Ugart
3 min
Rajoy exigeix a Puigdemont tornar a l’autonomisme

MadridLa internacionalització del Procés que va suposar la violència policial de l’1-O i les posteriors crides a la mediació del Govern han situat el pla del debat en un territori incòmode per a Mariano Rajoy. Si accepta la mediació se situa mirant als ulls de Carles Puigdemont d’igual a igual. I això no està disposat a tolerar-ho. Suposaria, diuen al PP, una “humiliació” per a Espanya. Per això el president espanyol ha rebutjat per activa i per passiva aquesta solució, que guanya adeptes també entre l’entorn de Podem. En la base del seu relat hi ha el no-reconeixement de la sobirania de Catalunya -cosa coneguda- ni de la legitimitat de Puigdemont per parlar en nom dels catalans, que ja va expressar la setmana passada.

Ahir el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va introduir un matís a aquesta lògica: si Puigdemont “torna a la legalitat” es podrà iniciar un diàleg. És a dir, formalment s’aixeca el veto al president de la Generalitat imposat la setmana passada per ell mateix i per Rajoy. Però passant aquesta afirmació per la traductora, la conclusió és que res o gairebé res ha canviat. Fonts de la Moncloa precisaven que aquesta tornada a la legalitat havia de consistir en un retorn a l’autonomisme. No s’hi valdria, per exemple, posposar la declaració d’independència per donar temps a la negociació, com apuntava ahir a l’ARA el conseller Santi Vila. “No es pot dialogar amb una pistola a la taula”, explicaven aquestes fonts. Abandonar la DUI seria un “pas important”, afegien, però recordaven també que hi ha unes lleis suspeses -la del referèndum i la de transitorietat- que consideren que no tenen vigència, i s’hauria de renunciar a aplicar-les en el present o en el futur.

I fins i tot en aquesta deposició de tots els plans sobiranistes, el diàleg no seria entre iguals. Méndez de Vigo va insistir que caldria donar la veu a les forces de l’oposició al Parlament, i fonts de la Moncloa van explicar que aleshores el diàleg es produiria per les vies habituals: és a dir, res de bilateralitat, sinó el retorn del cafè per a tothom i l’entrada, per exemple, de Catalunya en el fòrum conjunt de la negociació del nou model de finançament.

Fonts de la Moncloa neguen que s’estigui negociant de sota mà amb la Generalitat un retrocés, i eviten també aclarir quines seran les següents mesures a aplicar, perquè eviten especular sobre la hipòtesi d’una declaració d’independència. De fet, fa dies que el PP refreda la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució, que ahir li va tornar a demanar el líder del Ciutadans, Albert Rivera, amb qui va parlar Rajoy. Méndez de Vigo va rebutjar les presses i va dir, com va fer el president espanyol el dia abans, que decidiran quines mesures adoptar i quan fer-ho ells mateixos. Això sí, el portaveu va admetre que estan “negociant amb el PSOE i Ciutadans” les accions “oportunes”. El següent pas coercitiu, com ara l’aplicació del 155, arribaria si les forces sobiranistes fan el pas següent, especialment si es tracta d’una declaració d’independència, va donar a entendre.

Iglesias: que no hi hagi DUI

Des de la frontissa, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va alertar ahir que una declaració unilateral d’independència seria la “pitjor decisió” que podria adoptar Puigdemont, i donaria peu a Rajoy per aplicar mesures dures. El líder del partit lila va insistir davant el Consell Ciutadà Estatal de Podem en la petició d’una mediació que eviti aquesta declaració i, en conseqüència, que el govern apliqui l’article 155 de la Constitució o fins i tot el 116, que preveu l’estat d’excepció i de setge. El PSOE, per la seva banda, va mantenir el silenci però va rebre ahir la pressió de les velles glòries socialistes, a través d’una carta en què se sol·licitava el suport ferm a Rajoy per defensar “l’ordre constitucional”.

stats