Misc 04/04/2014

Rajoy, als catalans: “Tenim la mateixa sang”

El president espanyol apel·la a la identitat compartida de cara al debat de dimarts sobre la consulta

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridEl debat de dimarts que ve al Congrés sobre la consulta pel dret a decidir és la crònica d’un cop de porta anunciat. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reiterar ahir que no pensa moure’s ni un mil·límetre de la idea que la sobirania rau en el conjunt dels espanyols. A les justificacions de caire legal -els límits constitucionals- el cap de l’executiu va afegir-hi els motius racials: “El poble català i la resta d’espanyols s’han barrejat, tenen la mateixa sang, tenim tot tipus de relacions i creiem que podem tenir futur en un món en què cada cop hi ha més integració i més unió”. Ho va dir des de Brussel·les, després de la cimera Unió Europea - Àfrica.

L’apel·lació a la “sang” sorprèn, perquè, fins ara, la Moncloa havia prioritzat una doble argumentació: que la llei no deixa marge perquè els catalans decideixin a les urnes si volen ser un estat, i que la independència tindria conseqüències negatives econòmiques i socials per a tothom. Era la seva manera de situar-se al mateix pla del discurs sobiranista català, que es caracteritza per una base cívica i inclusiva, allunyada del nacionalisme etnicista. Per això, el gir argumental d’ahir és, com a mínim, inesperat.

Rajoy va insistir en la feina feta de manera conjunta durant els últims cinquanta anys, “encara que algunes coses, potser, no van ser bones”. Es va mostrar orgullós que Espanya hagi estat un dels estats que més hagi augmentat la renda per càpita en aquest període. De nou, va subratllar que l’estat espanyol és la “nació més antiga d’Europa”.

Aigualir les expectatives

L’executiu i el PP escalfen motors per al debat de dimarts, en què el Parlament sol·licitarà a Madrid la competència per poder convocar la consulta. Els populars en rebaixen les expectatives i lamenten que els partits sobiranistes l’entenguin com un “tràmit”, per l’absència d’Artur Mas i Oriol Junqueras. Si bé no s’esperen grans sorpreses, servirà de punt d’inflexió, com va avançar l’ARA. “Per començar a dialogar cal confiança, i ara és el moment de construir la confiança”, expliquen fonts del partit. Per a la dreta espanyola, ara és l’hora de reconduir la relació “anòmala” entre la política catalana i l’espanyola.

Per obrir la porta al diàleg a partir de l’endemà -amb la mirada posada en el finançament- els populars posaran l’èmfasi en el to de la sessió parlamentària. Les formes seran també contingut. La direcció del grup ja ha donat instruccions als seus diputats perquè tinguin un comportament “cortès i correcte”, durant la intervenció dels tres representants del Parlament.

En contraposició a aquesta actitud formal de mà estesa -que difícilment es concretarà en res el dia 8-, el PP creu que el president de la Generalitat hauria d’abandonar posicions maximalistes per poder dialogar. Està convençut que Mas no posarà les urnes el 9-N perquè “prevaricaria”. Una altra cosa és que ho lideri l’ANC.

ERC: “L’alternativa al sí és la involució”

El secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, va assegurar ahir que no el sorprèn la xifra de les més de 150 normes que vulneren l’autogovern català recollides a l’informe del Govern sobre invasions de competències publicat per l’ARA. “De cada reunió del Govern en surt un recurs al Tribunal Constitucional”, va apuntar, i va afegir que també ERC ha demanat informes al Consell de Garanties Estatutàries. “Les competències estan sent ben defensades pel Govern i el Parlament”, va dir. Salvadó va lamentar la “voluntat involucionista” del govern espanyol i va advertir que l’alternativa al sí a l’estat propi és tornar “30 anys enrere”.

stats