TENSIÓ AL PENYAL
Política 21/08/2013

Rajoy i Cameron emprenen Noves batalles per Gibraltar

Recullen informació per reforçar les seves tesis davant la UE

M.e.q.
2 min

Madrid.Vint-i-quatre hores després que la Comissió Europea accedís a investigar els problemes a la frontera espanyola amb Gibraltar, els dos estats socis de la UE, Espanya i el Regne Unit, lluny d'iniciar una treva fins que Brussel·les actuï, es van llançar ahir petits atacs que posen de manifest que no tenen cap intenció de recular. La intenció britànica és demostrar a Europa que Espanya està boicotejant l'entrada al Penyal i la del govern de Rajoy és posar de manifest que la colònia és un cau de delictes diversos.

Les autoritats gibraltarenyes van anunciar ahir que a partir de dijous s'habilitarà un nou procediment perquè els afectats per les cues a la frontera puguin fer queixes per escrit, amb la intenció de formalitzar una estadística per mostrar a la Comissió Europea i, "si és necessari, preparar un procediment legal".

Des que va esclatar el conflicte a la reixa, Gibraltar s'ha queixat a la UE de les cues generades pels controls espanyols, que ahir al matí van tornar provocar retencions de fins a dues hores i mitja. El govern de Rajoy manté que aquests escorcolls són una obligació per garantir el compliment de la llei comunitària i estatal i evitar els tràfics il·lícits.

El secretari general del PP Europeu, Antonio López-Istúriz, va arribar a dir ahir que espera que la missió que Brussel·les enviarà a la frontera també indagui sobre les sospites de contraban d'armes.

Ahir la Moncloa va enviar un memoràndum a Brussel·les sobre Gibraltar en el qual inclou tot el que, al seu parer, abasta el contenciós amb la colònia britànica: la preservació del medi ambient, el règim fiscal, el tràfic il·lícit, la pesca i els blocs de formigó llançats al mar. No obstant, l'estratègia pública del govern espanyol -més enllà de deixar caure per diferents vies que al Penyal hi ha pràctiques poc clares- intensifica la seva ofensiva en els possibles delictes mediambientals. Ahir celebrava que Brussel·les hagi decidit investigar, a petició seva, el llançament dels polèmics blocs de formigó a les aigües de l'estret, que segons les autoritats espanyoles perjudica els pescadors i vulnera la normativa.

De fet, ahir la Fiscalia General de l'Estat va obrir diligències informatives per un presumpte delicte per la venda de sorra de la duna de Valdevaqueros -a Tarifa (Cadis)- a Gibraltar, que donaria força a la tesi espanyola que Gibraltar comet un delicte mediambiental volent guanyar terreny al mar. Aquesta també va ser la principal premissa defensada pel ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, en un article al Wall Street Journal , en el qual reclamava la possibilitat de reprendre el diàleg, sempre que el Regne Unit "demostri" intenció de "desfer el mal causat".

Diplomàcia tensa

Fonts britàniques recollides per les agències d'informació van rebutjar la possibilitat de mantenir converses bilaterals si és per parlar de la sobirania de Gibraltar. L'únic diàleg que accepten és entre Espanya i Gibraltar per les qüestions pesqueres. "La sobirania està clara en les nostres ments", van insistir.

stats