CAMÍ DEL 21-D
Política 11/11/2017

Puigdemont també s’ofereix a liderar una agrupació d’electors

Pascal i Mas viatgen a Brussel·les per assegurar-se que el president serà candidat del PDECat si no hi ha unitat

Aleix Moldes / Gerard Pruna
3 min
Puigdemont també s’ofereix a liderar una agrupació d’electors

BarcelonaEl sobiranisme torna a sortir avui al carrer per exigir la llibertat dels presos polítics i reivindicar la República Catalana, i ho fa enmig de l’etern debat sobre la llista unitària. Ahir Carles Puigdemont es va oferir obertament a encapçalar l’agrupació d’electors que impulsen membres del secretariat de l’ANC i gent de l’entorn del president. “Tothom té el deure moral de contribuir-hi. Jo el tinc; m’identifico amb una idea d’aquestes característiques, que no va a buscar la legítima aspiració de cada partit sinó a protegir el bé superior en aquestes eleccions, que és la democràcia”, explicava en una entrevista a l’ACN. Mentre el PDECat mira de convèncer-lo perquè sigui candidat si fracassa la llista unitària, Puigdemont encara aspira a seduir ERC i la CUP, reticents a la idea de compartir candidatura, però disposats, en canvi, a establir unitat d’acció després del 21-D.

Precisament Puigdemont es va reunir ahir a Brussel·les amb Anna Gabriel i Benet Salellas, tot i que no ha transcendit si la llista unitària va ser una de les qüestions que hi va haver sobre la taula. En un comunicat els anticapitalistes van explicar que s’havien reunit, d’una banda, amb Puigdemont, i de l’altra, amb els quatre consellers que són a Bèlgica. Segons ells, la CUP els va traslladar el suport al “govern legítim i republicà” i la necessitat de “seguir denunciant a tots els nivells, també en l’àmbit internacional, l’absència de garanties democràtiques i de respecte de drets fonamentals” a Espanya.

Mentre Puigdemont i els diputats de la CUP conversaven a Brussel·les, a Barcelona es presentava la plataforma Llista Unitària 1 d’Octubre, resultat de la unió de les dues iniciatives ciutadanes que han estat recollint signatures per impulsar la candidatura unitària de l’independentisme. Pretenen registrar una agrupació d’electors abans del 17 de novembre i ja tenen el vistiplau de Puigdemont per liderar el projecte. Els impulsors plantegen un programa de mínims per al 21-D que se sustenti en el rebuig a l’aplicació de l’article 155, en la constatació que hi ha una majoria independentista després del referèndum i en la restitució “del govern legítim de Catalunya”. Francesc de Dalmases -un dels coordinadors del Pacte Nacional pel Referèndum-, Aurora Madaula, Pere Pugès i Antoni Morral són algunes de les persones que lideren la iniciativa.

Mentre s’esgoten totes les vies per aconseguir una llista unitària, al PDECat també creix la preocupació per si Puigdemont renuncia finalment a ser el candidat del partit en cas de concórrer en solitari. Les males expectatives electorals fan que dirigents del PDECat qüestionin que el president s’hagi d’arriscar a liderar una formació que podria tenir dues o tres formacions per davant el 21-D. Tal com va avançar l’ARA, Marta Pascal i Artur Mas van viatjar ahir a la nit a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont i garantir la seva participació abans que dimecres el consell nacional del partit aprovi definitivament la llista.

Pressió a ERC i la CUP

Puigdemont, la Llista Unitària 1 d’Octubre, el PDECat i també l’ANC continuen reclamant la candidatura conjunta del sobiranisme. L’Assemblea tancarà a les 15 h la consulta interna en què ha preguntat als seus socis si han de “continuar pressionant” els partits perquè acceptin la llista única. De fet, segons va indicar ahir Pere Pugès, el president de l’ANC, Jordi Sànchez -a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre-, ja s’ha mostrat partidari de sumar-se a l’agrupació d’electors i crear una candidatura més enllà dels partits encapçalada per Puigdemont.

ERC i la CUP es miren de reüll el debat de la llista única, tot i que mantenen obertes les vies de negociació amb el PDECat. Els republicans, de fet, ja han decidit qui presentaran el 21-D i avui el consell nacional validarà unes llistes encapçalades per Oriol Junqueras, que assumeixen que podria seguir en presó provisional durant mesos. A Esquerra assumeixen que hi haurà tres candidatures independentistes i que a la seva s’hi afegiran independents i representants d’altres formacions polítiques. Demòcrates, que avui escollirà el seu candidat, té espai reservat a Esquerra. Ahir van tancar una consulta interna en què la militància va decidir àmpliament sumar-se a la candidatura dels republicans si no és possible vehicular una llista unitària. Tampoc la descarta Avancem, tot i que preferiria que fos una candidatura transversal impulsada per la Taula per la Democràcia. En tot cas, Fabián Mohedano els representarà a la llista d’ERC, tal com ahir va acordar l’assemblea d’Avancem. Un altre dels partits que se sumarà a Esquerra serà MES.

Pel que fa a al CUP, demà escolliran entre quatre escenaris a l’assemblea de Granollers, tot i que durant la setmana han estat treballant en els noms que configuraran una llista en solitari per poder-la registrar si la militància decideix que aquest és l’escenari òptim per concórrer a les “il·legítimes” eleccions del 155.

stats