Política 09/05/2015

El Principal: fer-lo epicentre escènic o continuar com fins ara

El PP troba que cal potenciar la condició de referència que actualment té, una consideració que la resta de forces no comparteixen i volen aconseguir

Miquel Ramis
3 min
CRÍTIQUES 
 La gestió efectuada aquesta legislatura ha aixecat protestes.

PalmaAquests darrers dies, el teatre Principal de Palma ha botat a la primera línia de l’actualitat. No ha estat per l’èxit d’una obra que s’hi ha representat ni per l’anunci de la visita d’un reconegut compositor. Ha estat la gestió de Margalida Moner el que ha provocat les queixes del sector. S’acusa els actuals rectors de la institució de donar l’esquena al teatre. Però quines són les propostes que fan els partits polítics per gestionar aquest espai de lideratge simbòlic de les arts escèniques del país des del Consell, institució de la qual depèn?

En el que totes les formacions estan d’acord és en la consideració del Principal com el centre de referència de les arts escèniques. Encara que la gran diferència és que les formacions de l’oposició consideren que durant aquesta legislatura s’ha perdut aquesta consideració, mentre que el partit de Govern, el PP, apunta que s’ha de “potenciar” la feina que s’ha fet durant aquest temps.

Els conservadors, en els seus programes al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma, dediquen dos punts al Principal. Així, indiquen que “continuarem potenciant” la institució, la qual “s’ha convertit en referència insular per a les arts escèniques i musicals comptant, essencialment, amb professionals de la nostra illa i que serveix de plataforma dels nostres artistes a escala internacional”. El programa de Maria Salom no dóna cap proposta concreta i, de facto, s’assumeix que mantindrà la política que durant aquests quatre anys ha mantingut Margalida Moner al capdavant del teatre. De manera complementària, en el programa de Marga Durán per a Palma, s’indica que els populars de Cort es comprometen a “col·laborar” amb la institució insular en “l’equipament i la programació”.

L’epicentre

Tant el PSIB com MÉS i El Pi consideren que el Principal ha de ser l’epicentre de les arts escèniques, l’escenari on conflueixin artistes i creadors per tal que sigui l’estructura de les arts escèniques, amb una feina colze a colze amb els integrants del sector.

El PSIB troba que el Principal ha de ser “l’eix vertebrador” a partir del qual s’han d’elaborar “plans de les arts escèniques” per aconseguir una xarxa de teatres públics, sempre amb “interlocució permanent” amb el sector. Els socialistes recorden que el Consell disposa d’una xarxa de teatre, però que “mai ha estat operativa”. Extrapolen la proposta al teatre Principal de Maó, el del Born de Ciutadella i el de Can Ventosa a Eivissa.

Des del “suport a les arts escèniques”, MÉS aposta per convertir el Principal en “el focus de la producció i creació escènica de Mallorca”. La “coordinació” entre el Consell i Cort és considerada pels ecosobiranistes com un punt clau per assolir tot el potencial de l’espai.

El Pi és la formació que més concreció inclou per al Principal en el programa que presenta Antoni Pastor al Consell. Si en el programa general autonòmic afirmen que cal “redifnir” el seu paper, en el que han redactat per al Consell desgranen les seves propostes. Així, destaquen que ha de tornar a ser el punt de trobada de les diferents “manifestacions culturals”.

Els regionalistes, però, són els únics que entren a fons en l’organització del teatre. Així, afirmen que s’han de “reduir els alts càrrecs i adaptar el model de direcció als estatuts i amb un contracte programa”. També consideren que l’Ajuntament de Ciutat ha “d’implicar-se” en la seva gestió.

Podem encara no ha presentat el programa específic per al Consell de Mallorca, com tampoc Guanyem. De totes maneres, ahir feren públic el programa general per a les Balears, en què defineixen les línies bàsiques de la seva política cultural i destaquen que tenen preparades propostes per al Principal que donaran a conèixer la setmana que ve.

Els dos punts més remarcables són la creació d’un consell de la cultura i el de recuperar els espais públics cedits a mans privades en els quals es fa cultura.

Guanyem també proposa la creació d’un consell de la cultura i de les arts, a més a més de dotar d’un major pressupost la cultura de proximitat.

stats