ELECCIONS CATALANES
Política 02/12/2017

El Pacte, passiu davant el suport d’Armengol al PSC

El suport d’Iceta al 155 no incomoda els socis del PSIB, que no es volen veure afectats per les eleccions

Carmen Buades
3 min
El Pacte, passiu davant el suport d’Armengol al PSC

PalmaEls partits que donen suport als Acords pel Canvi no senten que els resultats de les eleccions catalanes del proper 21 de desembre generi un impacte en el Pacte. El fet que la presidenta del Govern, Francina Armengol, assisteixi com a secretària general del PSIB a un acte de campanya de Miquel Iceta no ha agradat a alguns, que veuen en el líder del PSC el PSOE que va votar a favor d’aplicar l’article 155 a Catalunya, però d’altres asseguren que els acords a les Balears “es limiten al Govern i a presidència”, perquè després cada partit combregui amb el que consideri. Això sí: mantenint la “prudència i la discreció” que s’espera d’algú que governa amb el suport de qui, en el seu moment, va saludar l’arribada de la república catalana.

Tant Podem com MÉS per Mallorca i Menorca tenen clar que el PSIB no és el PSOE i que els socialistes balears han mantingut una línia crítica amb la gestió estatal de la crisi catalana, però durant els darrers mesos han estat nombroses les ocasions que han aprofitat per demanar-los que pressionin Madrid per provocar un viratge a l’esquerra.

En qualsevol cas, l’estratègia del Pacte per mantenir-se cohesionat amb aquesta qüestió ha estat clara: demanar diàleg. “Aquí hem estat molt coherents”, assegura Iago Negueruela, portaveu del PSIB, qui considera que la visita d’Armengol a un acte de campanya a Rubí pot “servir com a exemple de com construir un model de gestió com el que es fa aquí amb polítiques d’esquerrres”.

El model territorial que defensa Armengol seria una altra de les qüestions sobre les quals la secretària general podria convèncer Iceta, a més de recordar-li que “des d’aquí sempre hem defensat que s’havia de pactar”, explica Iago Negueruela.

Sobre el Pacte, a Podem ho tenen clar: creuen que la visita d’Armengol no és “adequada” perquè el suport del PSOE al 155 “ha generat moltes tensions”, llevat que la presidenta “informi Iceta de com a les Balears hem arribat a acords sobre Catalunya” i el convenci “d’allunyar-se de Ciutadans”.

La posició sobiranista

MÉS per Mallorca i MÉs per Menorca no es banyen tant i, si bé els diputats menorquins es van negar a votar una proposta de ressolució sobre Catalunya al Parlament amb un partit que havia donat suport a l’aplicació del 155, consideren que, en aquest cas, la presència d’Armengol s’ha d’emmarcar en el seu càrrec orgànic perquè es va arribar a l’acord de mantenir les institucions fora de qualsevol posicionament sobre les eleccions catalanes.

Els ecosobiranistes volen ser “molt respectuosos” perquè no poden dir al PSIB “què ha de fer i què no”, però, tot i que recorden que el PSIB no és el PSOE, apunten que tampoc no és el que ells voldrien. Defensen el dret a l’autodeterminació, però reconeixen que els de les Balears són “ tempos diferents” i que, ara, el que toca és “blindar l’autogovern (amenaçat per la recentralització de l’Estat amb l’excusa de la crisi catalana) i lluitar pel nou model de finançament”.

Pericay, a l’acte central de campanya d’Arrimadas

Francina Armengol no serà l’única líder de les formacions polítiques balears que visitarà Catalunya per participar en la campanya electoral del proper 21 de desembre. La secretària general del PSIB serà dimarts que ve a Rubí acompanyant Miquel Iceta i demanant el vot per al PSC i, alhora, el portaveu parlamentari de Ciutadans a les Illes, Xavier Pericay, assistirà a l’acte central de campanya d’Inés Arrimadas a Hospitalet de Llobregat, el proper 17 de desembre.

Ciutadans aspira a quedar-se amb el vot històricament socialista del cinturó vermell i, des de les Illes, Pericay s’ha sumat activament al discurs d’Arrimadas sobre l’adoctrinament a les aules catalanes i ha denunciat el model educatiu balear.

stats