CAS BÁRCENAS
Misc 25/03/2015

El PSOE vincula Rajoy a la caixa B

Els socialistes demanen la imputació de Cospedal i Acebes i estudien reclamar la del líder del PP

i
Joan Serra
3 min
VISITA FUGAÇ A VITÒRIA 
 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va participar ahir a Vitòria en la presentació del projecte del Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme, que pretén mantenir viva la memòria de les víctimes. El lehendakari, Iñigo Urkullu, va reclamar “altura de mires i posar en comú una nova política d’estat” per entomar l’era post-ETA.

BarcelonaLa desfeta electoral a Andalusia i la interlocutòria de Pablo Ruz sobre els anomenats papers de Bárcenas -en què el jutge de l’Audiència Nacional considera acreditada la caixa B dins del PP- han dibuixat una setmana costeruda per als populars. Mariano Rajoy va evitar dilluns fer autocrítica per la debacle andalusa tot i els nervis d’alguns dirigents del partit, però el PSOE no sembla disposat a desaprofitar l’oportunitat de desgastar el seu màxim rival polític ara que al carrer Génova s’acumulen els problemes, en el front polític i judicial. Els socialistes ja van subratllar diumenge que els resultats representen una derrota imputable directament al president espanyol i ahir també van assenyalar Rajoy com a màxim responsable del cas Bárcenas, després que Ruz documentés una comptabilitat il·lícita dels populars durant 18 anys per pagar campanyes i obres a la seva seu. En aquest context s’emmarca la decisió del PSOE de demanar la imputació de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i Ángel Acebes, el seu predecessor. El PSOE també estudia sol·licitar en els pròxims dies la imputació de Rajoy com a president de la formació.

En una jornada marcada per la tragèdia aèria als Alps francesos -quan va transcendir l’abast de l’accident es va congelar l’activitat política a Espanya-, els socialistes van anunciar que recorreran la interlocutòria d’incoació de procediment abreujat dictada pel jutge Ruz per reclamar la imputació de Cospedal i el seu antecessor. El PSOE pretén estendre als responsables polítics del PP la conducta il·lícita que el magistrat atribueix als extresorers Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta i a l’exgerent Cristóbal Páez. Tot i acreditar la caixa B del PP, Ruz va decidir arxivar la causa que afectava 22 imputats, entre els quals empresaris i el mateix Acebes, en no poder establir la relació entre les donacions d’empreses al partit i les adjudicacions de contractes firmades per administracions governades pel PP. “No ens sembla que n’hi hagi prou amb la imputació dels gerents i dels tresorers del PP”, va expressar el portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando.

Pressió socialista, atac popular

Hernando va comparèixer després que la mesa del Congrés frenés, un altre cop gràcies a la majoria absoluta popular, la petició de l’oposició per forçar les explicacions de Rajoy sobre el cas Gürtel al ple de la cambra. El portaveu socialista va explicar que en el seu recurs defensaran que “la mateixa responsabilitat” que el jutge instructor atribueix als extresorers del PP “es podria aplicar al seu superior jeràrquic”. Seguint aquest argumentari, el PSOE entén que tant a Cospedal com a Acebes se’ls poden imputar delictes fiscals i d’apropiació indeguda. “Ja veurem si en el cas de Cospedal hi ha delictes que encara no han prescrit”, va afirmar Hernando, en declaracions recollides per Efe. El que no va aclarir el portaveu del grup parlamentari és per quins delictes podrien sol·licitar la imputació de Rajoy.

El PP va reaccionar amb immediatesa, decidit a eliminar qualsevol vincle amb Bárcenas, abans persona de confiança de la cúpula de la formació i ara personatge defenestrat. Els populars entenen que la interlocutòria de Ruz exculpa el partit, per molt que el jutge hagi acreditat l’existència d’una comptabilitat il·lícita de la formació, i van verbalitzar una resposta furibunda als atacs del PSOE. El portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, va acusar els socialistes d’intentar “condicionar l’activitat dels jutges” i va exigir-los que demanin “perdó” per haver acusat els dirigents del PP de cobrar sous per via d’una caixa B. “Sembla que la interlocutòria de Ruz no ha agradat al PSOE”, va expressar Hernando, que va recordar que no es pot “guanyar als jutjats el que es perd a les urnes”. Des de la seu del carrer Génova intentaven esmorteir l’impacte del cas Bárcenas amb un atac cap al PSOE, a qui van acusar de fabricar “falses imputacions” per “estirar un xiclet que ja no dóna per més”.

stats