CAS BÁRCENAS
Misc 18/08/2013

El PSOE prepara un atac frontal contra Rajoy per esquerdar el PP

Els socialistes busquen la divisió abans que els indicadors econòmics millorin el 2014

Juan Luis Galiacho
3 min

MadridEl PSOE prepara un atac frontal contra Mariano Rajoy a partir del setembre, sabent com sap que, si no l'ataca ara amb duresa, el president del PP se'n pot sortir, ja que els indicadors econòmics van a l'alça i s'espera un repunt en l'últim trimestre de l'any. A la seu de Ferraz saben que l'envestida ha de ser abans que arribi el 2014, ja que tot apunta que per aquelles dates les dades d'atur, inflació, balança comercial, nombre d'afiliats a la Seguretat Social, etc. beneficiaran la política econòmica dels populars amb el suport afegit que això comporta al carrer. L'evolució judicial del cas Bárcenas, que amenaça ja en ferm la cohesió interna del PP, serà l'arma més utilitzada pels socialistes.

El seu secretari d'organització, Óscar López, ha avançat que aquesta setmana el PSOE presentarà una desena d'accions judicials "contundents" i també de caràcter parlamentari. Una de les que no es descarten és la moció de censura, una possibilitat més sòlida després de l'última declaració de la secretària general del PP davant Ruz, així com la sol·licitud d'una comissió d'investigació al Congrés. Aquest atac socialista es veurà incrementat a través d'un pacte amb Esquerra Plural, el portaveu al Congrés de la qual, José Luis Centella, ha anunciat una altra bateria d'accions contra el que ja defineix com una guerra dins del PP "de campi qui pugui, encara que això signifiqui disparar cap amunt". Esquerra Plural compta per a això amb el suport de l'acusació particular en el cas Bárcenas que exerceix l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adae), molt combativa en el procediment judicial i que demanarà alguns cara a cara entre Bárcenas i els dirigents del PP, que per ara veu bé la fiscalia de Gallardón. També s'ha sumat a aquesta campanya d'assetjament contra Rajoy la líder d'UPyD, Rosa Díez, que vol presentar al Congrés una iniciativa perquè les mentides dites en seu parlamentària siguin considerades un delicte (en referència a l'última compareixença de Rajoy).

Por a noves revelacions

La situació per al PP és molt perillosa, ja que l'evolució del cas Bárcenas anirà obrint més esquerdes i filtracions. L'última resolució de Ruz requerint al partit que posi a la seva disposició els dos ordinadors portàtils que l'extresorer tenia a la seu de Génova i que, segons va afirmar la secretària general, estan encara custodiats pels populars, pot treure a la llum nous draps bruts i revelacions internes. Aquests dos ordinadors van ser requisats fa uns mesos pel cap dels serveis jurídics del PP, Alberto Durán, una persona molt propera a Cospedal. Des de llavors el control dels ordinadors de Bárcenas ha estat en mans d'ella, coneixedora de tota la informació que guardaven, i ara el jutge Ruz pretén comprovar si el contingut del llapis de memòria entregat per l'extresorer és una còpia de la informació i els arxius originals que guarden els ordinadors. Va ser l'1 de març quan Bárcenas va acudir a la comissaria del barri de Salamanca de Madrid per presentar una denúncia contra el PP i contra Durán per haver entrat sense el seu permís al despatx que deia que llavors ocupava a la seu del partit i on van "robar" els seus ordinadors. Un mes després, un jutjat de Madrid va arxivar el cas.

Aquest últim episodi judicial ha alimentat les tensions internes entre les faccions del PP ( aznaristes, esperanzistes, arenistes, cospedalistes...), que es barregen amb les intrigues de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, cent per cent de Rajoy. Els desmentiments sobre una distensió interna ja s'han produït. Divendres el diputat Vicente Martínez-Pujalte assegurava que no suposen "en absolut" una guerra interna. Però molts dirigents esperen ja una renovació imminent, tot i que encara no hi ha acord sobre l'abast que han de tenir aquests canvis. La comptabilitat B del PP ha desencadenat una forta "inquietud, desconcert i preocupació" en la formació, i ja no només pel descrèdit públic que suposa, sinó sobretot per la informació sensible que l'extresorer pugui encara guardar sobre el finançament irregular i el benefici dels diferents dirigents que han passat per Génova. En la direcció estatal ja es comença a parlar un altre cop de crisi i de guerra interna com en els prolegòmens del traumàtic congrés de València el 2008, amb les constants i sonades irrupcions d'Esperanza Aguirre. El que sí que és evident és que cada mes la dreta espanyola va perdent la solidesa, i el seu component petri i monolític, i això ho sap el PSOE, que al setembre iniciarà la caça de la presa popular, encarnada en la figura de Rajoy.

stats