CAS BÁRCENAS
Misc 06/08/2013

El PSOE demanarà que Rajoy declari davant del jutge Ruz

Els socialistes també volen un cara a cara de Bárcenas amb Cospedal, Arenas i Cascos

Joan Faus
3 min

Madrid.Fins ara el PSOE ha tingut un perfil molt baix en la investigació judicial del cas Bárcenas. Els socialistes, que estan personats en la causa, gairebé no han presentat iniciatives en el procés que dirigeix el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz. Una calma que contrasta amb la frenètica i exitosa activitat d'Esquerra Unida (IU) i de l'Asociación de Abogados Demócratas por Europa (Adade). La formació ha aconseguit que prosperés la seva petició de declaracions judicials de l'actual secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i els seus antecessors, Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos, mentre que l'associació està al darrere de les fiances de responsabilitat civil que va imposar Ruz a l'extresorer del PP Luis Bárcenas i a la seva dona, Rosalía Iglesias, fixades en 43 i 6 milions d'euros, respectivament.

Amb aquest escenari de fons, i una setmana després d'haver aconseguit -amb la seva amenaça de moció de censura- que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, donés explicacions per l'escàndol Bárcenas al Congrés de Diputats, el PSOE ahir va canviar d'estratègia i va passar a l'acció. El secretari de relacions institucionals i política autonòmica dels socialistes, Antonio Hernando, va anunciar que demanaran que Rajoy declari com a testimoni davant de Ruz perquè "aclareixi" el finançament del PP i les "seves relacions amb Bárcenas".

Abans, però, el PSOE vol esperar a les declaracions de dilluns i dimarts de Cospedal, Arenas i Cascos, i a sol·licitar, després d'aquestes compareixences, que tots tres protagonitzin un cara a cara en seu judicial amb l'extresorer del PP. Un cop superats aquests tràmits, vindria la petició per Rajoy.

De cara a les citacions de la setmana vinent, Hernando va subratllar, en una roda de premsa a la seu socialista del carrer Ferraz de Madrid, que com que Cospedal, Arenas i Cascos declararan com a testimonis estan obligats a dir la veritat, però va criticar que "previsiblement" no ho faran, com -considera- va fer Rajoy en la seva intervenció parlamentària de dijous. En aquest sentit, va insistir que un cara a cara dels tres amb Bárcenas seria la millor manera d'esclarir els fets protagonitzats per "un delinqüent que ha estat 20 anys al cor de les finances" del PP i que "té molta informació".

Objectiu: recuperar la iniciativa

Amb aquest moviment, els socialistes mouen fitxa i intenten recuperar la iniciativa, però arriben tard. Fa tres setmanes Adade i el sindicat d'ultradreta Manos Limpias ja van demanar a Ruz la citació de Rajoy com a testimoni. El jutge encara no s'ha posicionat sobre aquest tema perquè vol conèixer abans la posició del fiscal del cas encara que en altres ocasions no ha seguit el seu criteri. A mitjans de juliol, en la seva última citació -que va suposar el seu ingrés a la presó-, Bárcenas va declarar al magistrat haver pagat un total de 45.000 euros en sobresous en negre a Rajoy el 2009 i 2010. La mateixa suma, va dir, la va abonar a Cospedal, a banda de 200.000 euros de la constructora Sacyr per l'adjudicació d'unes obres a Toledo. Per la seva banda, Arenas (secretari general entre el 1999 i el 2003), sempre segons l'última versió de l'extresorer del PP, coneixia perfectament la suposada comptabilitat B del partit i l'any 2000 va rebre un "maletí" amb 593.500 pessetes. Finalment, Cascos (número dos dels conservadors entre el 1989 i el 1999), actualment líder del Fòrum Astúries, hauria rebut un total de 412.000 euros en negre.

Rajoy va admetre dijous que al PP es pagaven sobresous però va dir que eren "en blanc" i que ell els va declarar a Hisenda. Però no va posar la mà al foc pels seus companys.

stats