CONTROL A L'EXECUTIU
Política 13/08/2013

El PSIB vol canviar regles perquè Bauzá vagi al Parlament a la força

Presenta una iniciativa per revisar el reglament que el PP rebutja

Q. Torres
2 min
Els diputats del PSIB Cosme Bonet i Francina Armengol presentaren ahir la iniciativa per canviar el reglament del Parlament.

Palma.Els socialistes entenen que en l'actual situació de crisi econòmica, social i política, el Parlament balear no pot estar quatre mesos aturat com passa ara. I com que no poden allargar el període ordinari de sessions perquè caldria reformar l'Estatut, han començat a promoure una modificació del reglament de la Cambra per canviar les regles del joc. Pretenen que el president del Govern hagi de comparèixer, com a mínim, dos pics durant cada període de sessions quan li ho sol·liciti l'oposició i es tracti de qüestions d'importància política o social; també volen que els consellers hagin de comparèixer a la força fora del període de sessions; i reclamen mecanismes per permetre la convocatòria obligatòria de plens i comissions extraordinàries a petició d'un mínim de diputats.

Els socialistes justifiquen la seva petició en el fet que de les 18 peticions de compareixença del president que ha fet fins ara l'oposició, el PP no n'ha acceptada cap. Tampoc no han prosperat les seves reclamacions de plens extraordinaris ni de compareixences de consellers, que només estan obligats a anar al Parlament a petició de l'oposició en el període de sessions. La iniciativa del PSIB també cerca modificar el sistema de preguntes al Govern en els plens per limitar les que fa el grup de la majoria i evitar que les preguntes escrites quedin sense contestar. Finalment, planteja mecanismes de participació ciutadana perquè particulars i entitats hi puguin intervenir presentant iniciatives i, fins i tot, esmenant lleis. Per facilitar la participació ciutadana, els socialistes reclamen que s'informi millor de les oportunitats que té la ciutadania i anuncien una proposició de llei sobre transparència que també avanci en aquesta direcció. Finalment, reclamen que es creï una comissió per avaluar el traspàs de competències als consells.

La líder del PSIB, Francina Armengol, que presentà la iniciativa juntament amb el diputat Cosme Bonet, criticà la manera de governar "autoritària, prepotent i quasi dictatorial" del president del Govern, José Ramón Bauzá, i posà l'exemple de la comissió creada arran de l'incendi de la serra de Tramuntana, en la qual no s'ha convocat l'oposició, o "l'abús" del decret llei.

El PP ho rebutja

La petició dels socialistes topa amb els interessos del PP, que no entén que s'hagi de tornar a reformar el reglament del Parlament quan ja es va fer per consens fa dos anys. "No entenem que quan governen vulguin un reglament i quan no instin a canviar-lo", afirmà la diputada María José Bauzá, qui recalcà que en dos anys de PP hi ha hagut més compareixences que amb el Pacte. La diputada defensà l'ús del decret llei i que no s'hagi cridat l'oposició en la comissió per la Serra.

stats