CORRUPCIÓ
Política 30/08/2013

El PP va esborrar les dades dels ordinadors de Bárcenas

L'extresorer diu que contenien informació "important"

Ara
3 min

Barcelona.El Partit Popular va esborrar el contingut dels ordinadors que l'extresorer del partit Luis Bárcenas va utilitzar a la seu del carrer Génova de Madrid. El partit hauria destruït els discos durs dels dos dispositius a l'abril, un mes després que la Policia Nacional es personés a la seu del PP arran de la denúncia que Bárcenas va presentar contra l'advocat del partit, Alberto Durán, per delicte contra la intimitat i per haver-se apropiat dels seus ordinadors. Així doncs, la destrucció del contingut s'hauria produït quan es va arxivar aquesta denúncia i es van assignar els dispositius a altres usuaris.

El 16 d'agost el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va sol·licitar al PP l'entrega dels ordinadors en un termini de cinc dies després que la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, assegurés que els dos dispositius encara eren a la seu de Génova. Ruz ho va fer a petició de l'advocat de Luis Bárcenas, Javier Gómez de Liaño, amb l'objectiu de confirmar que la documentació del llapis de memòria aportat pel mateix Bárcenas havia sortit d'aquests dos dispositius portàtils.

El PP, per la seva banda, va precisar que el portàtil del qual Luis Bárcenas va assegurar que havia extret informació mitjançant el llapis de memòria no té port USB per poder-ho fer, i es va defensar amb la llei de protecció de dades a la mà. Així, els populars van desvincular-se de la destrucció de la informació dels dispositius, sostenint que per llei estan obligats a esborrar i formatejar els ordinadors cada vegada que canvien d'usuari.

Una diligència "colpidora"

Gómez de Liaño, que a la sortida de l'Audiència va qualificar de "colpidora" la diligència relativa al bolcat del contingut, va confirmar que un dels dos aparells s'havia enviat sense disc dur, mentre que l'altre dispositiu no tenia el disc original. A més, el lletrat va anunciar que demanarà la llibertat provisional de l'extresorer popular quan el jutge Ruz s'incorpori a l'operació. Gonzalo Boyé, advocat de l'acusació particular del cas Bárcenas, per la seva banda, va lamentar que mesos abans no "es prengués control sobre els ordinadors" de l'extresorer.

Segons fonts de la investigació, la destrucció dels discos durs era una possibilitat que tenia en compte la Policia, però constitueix el pitjor dels escenaris perquè en aquest cas no es pot recuperar cap informació.

Informació clau

En la mateixa línia es va manifestar Bárcenas per boca del seu representant legal. Després de visitar el seu defensat a la presó de Soto del Real, Gómez de Liaño assegurà que Bárcenas li havia dit que la informació allotjada en els discs durs dels seus ordinadors, ara eliminada pel PP, era "extraordinàriament important per a la causa".

L'advocat afegí que havia sortit de la presó "més preocupat" en saber que hi havia informació "important" als ordinadors. "Allò més prudent", va advertir Gómez de Liaño, és que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que instrueix el cas, sigui qui valori el que ha passat. I va apuntar que el mateix Bárcenas s'assabentà de la notícia quan mirava la televisió i es va mostrar sorprès perquè ell ja ho havia denunciat als jutjats de la plaça de Castella quan l'advocat del PP es va negar a entragar-li els ordinadors. En qualsevol cas, no va voler avançar si presentaria alguna denúncia contra el PP per aquesta qüestió.

La destrucció dels discos durs per part dels populars va provocar també la reacció dels principals partits de l'oposició a Madrid. El secretari d'Organització del PSOE, Óscar López, es va referir ahir a la qüestió quan, ironitzant, va asseverar que "destruir els discos durs dels ordinadors" dóna mostra de la "transparència" que practiquen els dirigents populars.

Izquierda Unida també s'hi va referir i va considerar l'actuació del PP com "un nou capítol del sainet dins del cullerot en el qual els màxims responsables del partit de Mariano Rajoy volen convertir aquest cas per treure'n partit judicial". Així es va pronunciar el responsable de Comunicació Externa i diputat d'IU, Ricardo Sixto, en un comunicat en el qual assegura que "a aquestes altures, de manera trista, ja no ha d'estranyar a ningú" tot el que està passant en aquest cas.

stats