Efímers Tema del dia 10/10/2013

Els 'barons' del PP preparen una emboscada a Camacho

Montoro vol frenar l'ofensiva prevista per dilluns

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.Els barons del PP no volen guanyar la batalla contra el finançament "singular" per a Catalunya d'Alícia Sánchez-Camacho, volen guanyar la guerra. Si la dirigent catalana va treure la pols a la proposta aprovada pel PP de Catalunya fa un any i mig, alguns presidents autonòmics pensen anar al comitè executiu de dilluns amb un decàleg que es va aprovar el 2008 i que recull les bases de la reforma del sistema de finançament. Generositat, estabilitat, suficiència, autonomia, solidaritat i coordinació són els sis manaments que ha de complir qualsevol model de finançament amb el segell del PP d'ençà que es va acordar a San Millán de la Cogolla (la Rioja) fa cinc anys, quan no governaven a la Moncloa.

El problema que es trobaran dilluns els presidents autonòmics -com a mínim el de la Rioja, Pedro Sanz, i el de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, que aniran amb el decàleg sota el braç- és que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, els explicarà que estan equivocats. Primer els advertirà que ara no toca parlar del finançament autonòmic, després els dirà que Camacho no pretén beneficiar Catalunya a costa de la resta de comunitats i, per acabar, els exposarà una elaborada teoria per justificar que el concepte de solidaritat aplicat al finançament autonòmic simplement no existeix.

El guirigall provocat per Camacho ha portat Montoro a elaborar un argumentari per desmuntar el victimisme de les autonomies. La primera tesi és que no paguen les comunitats, sinó els ciutadans. Com que els ciutadans estan obligats a abonar els impostos -no és un acte voluntari-, per aquesta regla de tres Hisenda conclou que és una premissa errònia voler aplicar el principi de solidaritat al finançament autonòmic. Per si hi ha algun dubte, per Montoro, solidaritat és aportar diners a un país del Tercer Món.

El repartiment dels recursos

Quan acabi d'exposar la seva teoria, l'allau de preguntes li pot arribar de part de les comunitats que menys reben, ja que per molt que siguin els ciutadans els que paguin i no els territoris, després el repartiment del finançament autonòmic es fa per comunitats i no per individus.

Mariano Rajoy ha convocat el comitè executiu per calmar els ànims dels barons territorials i escenificar el suport a Camacho davant l'ofensiva sobiranista. Fins ara ha aconseguit fer pinya cada vegada que s'ha encès un foc dins del PP. Amb el cas Bárcenas no li va costar gens, però tenint en compte que les bregues internes pel dèficit asimètric de les comunitats ja van costar d'apaivagar, el conclave de dilluns pot ser una guerra campal.

A la crisi provocada pel PP català s'hi ha de sumar que la majoria de presidents autonòmics estan indignats amb Montoro per no haver afluixat l'aixeta amb els pressupostos generals de l'any que ve. Sobretot els de Madrid i les Illes Balears.

El ministre manté que no pensa fer cap concessió extra a cap comunitat. Parla amb tots els consellers econòmics, inclòs el català, però no pensa donar-los res.

Rubalcaba fa pinya amb Díaz per la unitat

Treballar per la unitat d'Espanya: aquest és el compromís que van adquirir ahir el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, en una reunió a la seu socialista del carrer Ferraz. La líder andalusa és la dirigent del PSOE més activa contra el dret a decidir, però no va aconseguir que Rubalcaba estirés les orelles al PSC, com va fer ella la setmana passada. Per Rubalcaba es tracta d'una desavinença, i punt.

stats