LES CONSEQÜÈNCIES DEL 21-D
Política 23/12/2017

El PP admet el fracàs però no fa caure Albiol de moment

La derrota referma Rajoy a esgotar la legislatura i evitar l’auge de Cs a tot l’Estat

Dani S. Ugart / Laia Vicens
4 min
El PP admet el fracàs però no fa caure Albiol de moment

Madrid / BarcelonaEls resultats no deixen lloc per al dubte: havent perdut un de cada dos vots respecte a les eleccions del 2015 i sense una majoria constitucionalista, el PP no tenia cap argument per a l’optimisme. Mariano Rajoy, que durant la campanya electoral va presumir de ser el responsable del 155, va admetre el fracàs a les urnes. Però ni el pitjor resultat electoral del PP a Catalunya -ha passat d’11 a només 3 escons i no tindrà grup parlamentari propi- farà caure el líder popular, Xavier García Albiol. Almenys de moment.

Després de la monumental derrota a les urnes, Rajoy va agafar el bou per les banyes. Conscient que tant al seu govern com al PP hi ha un sector dur preparat per presentar batalla, i que demanava un 155 més prolongat en el temps per mirar de neutralitzar la majoria independentista, el president espanyol va decidir marcar discurs oficial, amb l’objectiu d’apagar qualsevol conat de rebel·lió interna: va reunir abans d’hora el consell de ministres, on va traslladar el missatge que calia unitat, per tenir temps de reunir el comitè executiu nacional del seu partit, on va fer, a grans trets, el mateix.

Rajoy va reconèixer que els resultats obtinguts pel PP a Catalunya no són “ni de bon tros” els que esperaven després d’una campanya en la qual s’ha abocat personalment, i en què pretenien treure rèdit d’un 155 que consideren un èxit. Però va evitar fer qualsevol tipus d’autocrítica. Ni per falta de duresa -com voldria el sector del PP liderat per María Dolores de Cospedal i que està en peu de guerra contra la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría- ni per falta de mà esquerra. “Hi ha moltes opinions i totes són discutibles. Convocar eleccions era enviar un missatge a tothom que la decisió [de cessar el Govern] era excepcional”, va justificar.

Rajoy es va conformar amb explicacions gairebé estadístiques per explicar la patacada del PP en els comicis. Segons ell, no els ha penalitzat l’aplicació del 155, sinó que simplement la puixança de Ciutadans ha fet concentrar el vot en la candidatura d’Inés Arrimadas, que, va recordar, també va donar suport a la liquidació de l’autogovern. Per això, va descartar demanar la dimissió del líder del seu partit a Catalunya, Xavier García Albiol, molt discutit dins del PP des del seu nomenament, i encara més des de dijous. Tampoc Albiol va mostrar cap interès a deixar el càrrec, perquè, segons ell, ara és quan el PP més el necessita. “El més fàcil seria dimitir, però deixaria el partit en una situació delicada”, va argumentar. Tot i fer crides a “l’autocrítica”, el candidat popular va culpar directament Ciutadans de la desfeta del PP, i els va retreure que estan “obstinats” a “enfonsar” els populars, més que no pas a aconseguir una majoria independentista.

Feijóo critica el discurs oficial

El discurs de Rajoy i d’Albiol, però, no és unànime al PP. El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, una veu molt respectada al partit i al qual alguns consideren un dels potencials successors de Rajoy, va retreure a Albiol que “doni la culpa als altres”. Fins i tot va reconèixer que Inés Arrimadas ha sigut una “excel·lent candidata” de Cs.

La desfeta electoral a Catalunya posarà a prova la unitat interna del PP, tant a Catalunya com a l’Estat. Els populars van convertir Rajoy en el protagonista de la campanya electoral per intentar salvar els mobles, de manera que el fracàs a les urnes ha suposat un dur correctiu per al president espanyol, que ha esdevingut de retruc un dels perdedors del 21-D que ell mateix va convocar.

Amb només tres diputats al Parlament de la segona comunitat autònoma que reparteix més escons a les generals (47), l’objectiu de Rajoy ara és evitar un efecte contagi a nivell estatal. Així, Rajoy va voler aplacar també la possibilitat que la crisi oberta per la victòria independentista a les eleccions acabés per provocar la seva sortida de la Moncloa. A la reunió davant dels dirigents del seu partit els va transmetre que no hi ha cap canvi respecte als seus plans d’esgotar la legislatura, i ho va tornar a fer després en roda de premsa. “Les legislatures són per a quatre anys, i a la gent no se la pot estar obligant constantment a anar a les urnes -va dir-. Només ens faltaria convocar eleccions generals en aquest moment”. Segons ell, les possibilitats d’aprovar uns pressupostos, que es començaran a negociar de manera immediata, estan intactes i, si ho aconsegueix, s’haurà assegurat un camí més o menys planer durant dos anys.

A més, també va voler immunitzar-se de la possibilitat que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que és el seu “soci preferent” en la governabilitat, aprofiti la fortalesa que li ha donat el 21-D per presentar batalla per la Moncloa. Rajoy va desvincular el procés electoral català de l’estatal, i va recordar que en les eleccions al Congrés de l’any passat Podem va guanyar a Catalunya i dijous van quedar cinquens, o que també a les eleccions estatals el PP va guanyar Ciutadans a les quatre demarcacions catalanes.

stats