TENSIÓ AL PENYAL
Política 23/08/2013

PP i PSOE es tiren Gibraltar pel cap

La Guàrdia Civil investiga si es llancen més blocs de formigó al mar

M. Eugènia Quetglas
2 min
Les màquines aquests dies guanyant terreny al mar a Gibraltar, la colònia britànica a l'estret de Gibraltar.

Madrid.El conflicte entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar es va convertir ahir en una font de conflicte entre el PP i el PSOE. Fins ara els dos partits espanyols havien fet insinuacions d'utilitzar com a arma partidista la tensió diplomàtica entre els dos governs, però fins ahir no ho havien fet obertament.

L'exministra socialista d'Exteriors, Trinidad Jiménez, va acusar l'actual titular, José Manuel García-Margallo, d'haver-se equivocat en elevar el to dels retrets a Londres i a la colònia quan va esclatar la crisi en lloc de buscar obrir un diàleg. Va considerar que s'hauria d'haver limitat a denunciar el llançament de blocs de formigó al mar.

Automàticament, Jiménez va ser represa pel número dos del PP al Congrés, Rafael Hernando, que va acusar el PSOE d'utilitzar la crisi de Gibraltar per "fer antigovern". Va denunciar que els socialistes estan instal·lats en la desqualificació fins i tot quan es tracta de temes d'estat.

El PP esmena Morenés

El PP entén que la clau del conflicte no és tan sols que hi hagi un problema pesquer i mediambiental pel llançament dels blocs de formigó, sinó que s'ha fet en aigües espanyoles. De fet, a Hernando no li van caure els anells per corregir una resposta del ministre de Defensa, Pedro Morenés, en una entrevista a La Razón en la qual exposava que els pecadors de La Línea fan "les seves tasques de pesca en aigües de Gibraltar". "Són aigües en disputa i nosaltres considerem que són espanyoles", va esmenar Hernando.

La tensió amb Gibraltar pot anar a més si es confirma la denúncia feta pels pescadors, que asseguren que Gibraltar està tirant a l'aigua nous blocs de formigó. La Guàrdia Civil ho està investigant. Alhora, el govern de Gibraltar va comptabilitzar 20 queixes dels afectats per les cues a la frontera amb Espanya durant el primer matí en funcionament de l'oficina habilitada per a aquest fi.

stats