SALUT
Misc 18/04/2014

El PP es mobilitza a Europa per retallar qualsevol ajuda a l’avortament

Un lobi demana que la UE deixi de finançar plans de salut reproductiva i recerca amb cèl·lules mare

Raquel Correa
3 min

Brussel·lesUtilitzar un dret per retallar-ne un altre. Sembla contradictori, però és l’objectiu dels promotors de la iniciativa ciutadana europea One of us. Un grup d’ultraconservadors ha utilitzat aquesta eina de participació política directa, que permet als ciutadans forçar la Comissió Europea a pronunciar-se sobre qualsevol causa que reuneixi un milió de signatures, per limitar el dret a l’avortament. Brussel·les, però, no té capacitat per ampliar o reduir el dret a l’avortament en territori europeu, ja que es tracta d’una competència de cada estat. Per això, el document apunta als països més pobres. Demanant que Europa freni qualsevol ajuda al desenvolupament que pugui acabar facilitant un avortament i que no es financi la investigació amb cèl·lules mare, el document ha recollit 1,8 milions de firmes en les societats més tradicionals del continent (Itàlia 623.947, Polònia 235.947 i Espanya 144.827), però ha tingut molt poc ressò en les més liberals, com Suècia (2.468).

La Comissió haurà de respondre formalment a la petició abans del 28 de maig, però, entre passadissos, fonts europees ja avancen que no té cap intenció de modificar ni l’ajuda al desenvolupament que dedica a la salut reproductiva ni la política d’investigació amb cèl·lules mare.

L’ala més conservadora del PP

“Els programes de salut de la UE no promouen l’avortament, sinó que més aviat tenen com a objectiu reduir-lo, millorant els serveis de planificació familiar i donant prioritat a la prevenció d’embarassos no desitjats”, explica un alt funcionari europeu. Els 321 milions d’euros que el pressupost comunitari va dedicar a programes de salut maternal en països en desenvolupament el 2012 es van destinar a formar personal sanitari, subministrar equips i medicaments, i donar suport a ONGs que organitzen sessions de prevenció de malalties de transmissió sexual. En 10 anys l’ajuda ha permès que 7,5 milions de parts es fessin en bones condicions sanitàries.

“L’ajuda europea al desenvolupament segueix els Objectius del Mil·lenni marcats per les Nacions Unides, que tenen com una de les prioritats la salut maternal. Seguir aquesta iniciativa posaria la Comissió en contra de tot el consens internacional en temes de desenvolupament i salut”, apunta Neil Datta, secretari del Fòrum Parlamentari Europeu de Persones i Desenvolupament. Recorda que encara hi ha 800 dones que moren cada dia per complicacions en l’embaràs i el part.

L’altre gran objectiu de la iniciativa ciutadana és impedir que els fons europeus financin la recerca amb cèl·lules mare, que desperta esperances terapèutiques per al tractament de malalties com el Parkinson i l’Alzheimer. El programa de recerca europeu, però, ja té el suport de tots els estats i incorpora els límits que marcava cadascun. “La UE ha establert límits molt estrictes en aquest camp i, per exemple, no finança la recerca en clonació humana”, explica Julie Pernet, responsable política a la Federació Humanista Europea.

Darrere de la iniciativa hi ha dos eurodiputats de l’ala més conservadora: l’italià Carlo Casini i l’espanyol Jaime Mayor Oreja. “És la meva última acció al Parlament Europeu, un colofó que m’omple d’alegria”, confessa Mayor Oreja. El suport del PP, però, no és només polític sinó que està també darrere del finançament. La iniciativa està finançada per tres fundacions. El 97% dels 160.000 euros que ha costat la campanya vénen de la Fondazione Vita Nova, vinculada a Casini, i la Fundación Valores y Sociedad, presidida per Mayor Oreja. La resta, de la catalana Fundació Pro Vida, dirigida per Esperanza Coll Godó.

stats