PRESSUPOSTS DE CATALUNYA
Política 08/08/2013

Objectiu de Mas: arrencar 2.000 milions d'euros a l'Estat

La Generalitat batallarà perquè se'ls pagui la retallada de 2013

Marc Colomer
2 min

Barcelona.Amb un sostre de dèficit imposat per al 2014 de l'1% -0,58 dècimes inferior a l'imposat per al 2013-, el Govern de la Generalitat ja prepara l'estratègia per pressionar Madrid. El conseller català d'Economia, Andreu Mas-Colell, va defensar ahir a Catalunya Ràdio que el Govern català no podia "dignificar" el dèficit "injust" imposat per al 2013 aprovant uns nous pressupostos. Per això va apostar per un debat "calmat" dels comptes del 2014. Però el cert és que s'albira una negociació d'alta tensió.

El gruix dels nous ingressos que pressupostarà el Govern català el 2014 per evitar més retallades i a la vegada complir amb l'1% del dèficit els imputarà a Madrid. Fonts de la negociació consultades per l'ARA situen entorn dels 2.000 milions la xifra que l'executiu català aspira a arrencar de Madrid. La primera de les quatre ofensives serà per aconseguir que l'Estat faci marxa enrere en la intenció de transferir 500 milions menys el 2014.

La previsió esbiaixada de Madrid

El govern espanyol justifica la retallada en la bestreta que transferirà a la Generalitat el 2014 per la baixada de la recaptació. Això, però, xoca amb el suposat canvi de cicle que fa setmanes que anuncia el govern de Mariano Rajoy. I encara més tenint en compte que ahir s'hi afegia una nova variable que fa que l'argument "no s'aguanti", segons les fonts consultades: l'economia catalana va deixar de caure el segon trimestre del 2013.

La segona batalla per als pressupostos del 2014 serà la del nou finançament. La Generalitat ha deixat clar que aquest cop no pensa liderar aquesta negociació. Això no vol dir que el Govern no "mossegarà" per aconseguir "fins a l'últim cèntim". Sap que, de fet, aquest és un interès compartit per totes les autonomies, especialment amb el País Valencià i les Illes Balears, que estan en una situació econòmica més complicada. La Generalitat vol que el finançament s'apliqui amb data 1 de gener del 2014. Però, amb majoria absoluta, el govern Rajoy té la paella pel mànec. En tercer lloc hi ha la reclamació dels 759 milions de la liquidació de la disposició addicional tercera de l'Estatut que ja el 2011 estava pressupostada però que ni el govern del PSOE ni el del PP no han liquidat mai.

L'executiu aspira també a arrencar la compensació per haver bloquejat l'impost als dipòsits bancaris, que suposaria ingressos de 500 milions. En total, uns 1.800 milions als quals caldrà sumar els recursos de més que puguin arribar pel nou finançament.

stats