Política 01/10/2013

"No s'han adonat que Balears és Espanya"

El conseller d'Hisenda posa el crit al cel per uns pressuposts "injusts" amb Balears

Q. Torres
2 min

Palma."Hi ha determinats ministeris que no s'han adonat encara que Balears és Espanya". D'aquesta manera, valorà ahir el projecte de pressuposts de l'Estat per al 2014 el conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí. El responsable autonòmic es mostrà molt crític amb la previsió que fa l'Estat per invertir a les Illes, tot i que el govern central és del mateix color que l'autonòmic.

Marí recordà que els ciutadans de Balears han contribuït els dos darrers anys "amb molt esforç" que Espanya no fos rescatada o que la prima de risc passi de 600 punts bàsics a 231, "i això no es veu correspost ni amb un sistema de finançament que tracti justament les Illes Balears ni amb una inversió territorialitzada que tracti justament el nostre territori", va dir. Malgrat això, valorà que la inversió territorialitzada de l'Estat baixi a Balears un 5,7%, tot i que al conjunt estatal la caiguda és del 7,2%. Afegí que, en termes relatius, el pes de la inversió a Balears sobre el total augmenta lleugerament i passa de representar el 0,7% de tota la inversió a suposar el 0,8%. També destacà l'increment previst en la partida del descompte aeri per als residents i la inclusió de 90,3 milions en matèria de convenis de carreteres, "que es obligació reconeguda en l'exercici 2013 i es preveu carregar en el pressupost de l'Estat per a 2014".

El conseller d'Hisenda insistí que Espanya presentaria pitjors nombres si Balears no estigués creixent i anuncià que el Govern "continuarà fent feina" durant la tramitació dels comptes "perque els ministeris comprenguin la realitat de les nostres illes".

El PP balear també mantingué el to crític amb els pressuposts de l'Estat. El seu portaveu i diputat al congrés, Miquel Ramis, considerà "intolerable, inaudit i criticable absolutament" els doblers destinats a Balears en els pressuposts de l'Estat (74 milions d'euros), i arribà a dir que "Balears és solidaria però no beneita". Ramis criticà que l'executiu central, tot i ser conscient que Balears lidera el creixement econòmic de l'Estat, aporti una quantitat "molt reduïda" a la Comunitat. "Balears sempre ha estat solidària i volem continuar sent-ho, però ja està bé que ens desprestigiïn d'aquesta manera". El diputat confià, però, que fins a l'aprovació dels pressuposts es pugui corregir la situació a través de les esmenes que es presentin al Senat. Ramis valorà de manera positiva que s'incrementi l'aportació al descompte aeri i s'incloguin partides de l'antic conveni de carreteres.

Retrets de l'oposició

L'oposició criticà també el projecte de pressuposts de l'Estat. El diputat socialista al Congrés Pablo Martín considerà "profundament injusts" els comptes presentats ahir. "Si els pressuposts del 2013 ja eren un desastre per a Balears i ens deixaven a la coa de les inversions de tot el país, el projecte de pressuposts de 2014 és encara pitjor perquè continua retallant on ja no hi havia ni allò més imprescindible", sentencià. El diputat de MÉS David Abril apuntà cap al president balear, José Ramón Bauzá, i qüestionà la seva capacitat d'influència a Madrid. "Mariano Rajoy ha tornat a fer quedar en ridícul José Ramón Bauzá", apuntà. I criticà que el president se'n vagi per Madrid a dir que Balears és la locomotora de l'Estat "i després es deuen pensar que lligam els cans amb llonganisses". El diputat apuntà que precisament avui el PP defensa al Parlament una iniciativa per felicitar Bauzá per les seves negociacions per dur inversions de Madrid.

stats