CAN DOMENGE
Política 19/06/2013

Nadal se suma als penedits

L'exvicepresident del Consell admetrà irregularitats en el concurs i acorrala Maria Antònia Munar

Jaume Perelló
2 min
VISITA SURREALISTA  L'advocat Miquel Arbona, en nom de Nadal, acudí ahir a l'Audiència per no lliurar cap document. Potser preparava el terreny per avui.

Palma.Després de la confessió de Bartomeu Vicens, en què explicava amb detall com es va manipular el concurs de Can Domenge i com Sacresa va pagar 4 milions d'euros de comissió, va arribar un segon penediment: el del propietari de l'empresa catalana, Román Sanahuja, qui també va reafirmar les explicacions oferides per Bartomeu Vicens a canvi que la Fiscalia demani penes inferiors per a ambdós.

Amb aquest panorama, la situació era molt complicada per a Miquel Nadal, qui a més ja acumula una altra condemna pel cas Maquillatge i altres casos pendents. No col·laborar en un cas en el qual la Fiscalia ja disposa de dos importantíssims testimonis que confirmen la seva tesi era perdre l'oportunitat de rebaixar la petició de penes per a ell.

Contactes amb la Fiscalia

Per tot això, Nadal ha estat en contacte amb la Fiscalia Anticorrupció aquests darrers dies per intentar arribar a un acord. L'entesa no s'ha materialitzat en un document, però Nadal està decidit a acceptar una part dels fets, en concret la manipulació del concurs que va acabar en una adjudicació a la UTE Ferratur-Sacresa per 30 milions d'euros, malgrat que hi havia una empresa, Núñez i Navarro, disposada a pagar-ne el doble. És molt possible que avui, abans del començament de la vista oral, l'exvicepresident del Consell aporti la seva nova versió dels fets.

Segons la confessió de Bartomeu Vicens, inicialment s'havia pactat adjudicar el concurs al grup empresarial de Fausto Ferrero, amb el qual Munar tenia bona relació. Però el projecte presentat per aquest empresari va ser qualificat de "mediocre" i, per tant, era difícil defensar-ne la candidatura. Bartomeu Vicens va assegurar en el seu escrit de confessió que precisament Nadal i Munar, en un dinar, li digueren que no es preocupàs, que es trobaria una altra empresa per adjudicar el contracte a canvi de comissions.

Les acusacions de Vicens assenyalaven Nadal com la persona que s'hauria encarregat de l'operació i, per tant, el situava com el responsable de l'organització del cobrament del suborn, que arribà als 4 milions d'euros, segons el que explicaren Vicens i l'empresari Román Sanahuja.

Nadal ha decidit, doncs, admetre que el concurs no fou net i, d'aquesta manera, Maria Antònia Munar queda tota sola amb la versió de negar qualsevol irregularitat pel cas Can Domenge. Certament, un conjunt de proves contundent. L'expresidenta d'Unió Mallorquina i del Parlament va canviar d'advocat hores abans del primer dia senyalat per al judici: deixà el seu històric representant legal, Gabriel Garcias, i apostà pel mateix lletrat de Francisco Correa, José Manuel Choclán.

Cal recordar que el suborn confessat per Vicens i Sanahuja no es jutja a partir d'avui a l'Audiència, sinó que el tribunal s'haurà de pronunciar sobre les presumptes irregularitats comeses en l'adjudicació del concurs. Més de 7.000 folis integren el sumari. Anticorrupció sol·licita sis anys de presó per a Munar i també per als dirigents uemites Miquel Nadal, exvicepresident del Consell; Bartomeu Vicens, exconseller de Territori, i Miquel Àngel Flaquer, extitular del departament d'Hisenda, per presumptes delictes de frau a l'administració (pels quals demana tres anys de presó), revelació de secrets (tres anys) i prevaricació. Així mateix figura com a acusat l'advocat Santiago Fiol, que actuà de representant de Sacresa.

L'acusació pública no atribueix cap delicte de malversació de cabals públics als exresponsables del Consell de Mallorca, il·lícit que sí que mantenen tant els representants legals de Núñez i Navarro com el Consell, personats com a acusació particular.

stats