13/03/2015

Monedero avisa que “el somni” de la independència “no és real”

2 min
Juan Carlos Moreno acompanyat per Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, homes forts de Podem.

BarcelonaJust abans de Nadal, en el primer míting a Catalunya, davant de 3.000 persones, al Pavelló de la Vall d’Hebron, Pablo Iglesias va descriure el full de ruta de Podem: canviar Espanya. En aquella primera cita amb l’electorat català, Iglesias va evitar prometre un referèndum i va convidar els catalans a la seva croada contra les elits, situant Artur Mas en el punt de mira. Juan Carlos Monedero va alimentar ahir aquest missatge, que supedita el procés sobiranista al canvi de majories a Espanya. El número tres de Podem va avisar que “el somni de començar de nou” amb la independència “pot semblar atractiu, però no és real”.

Monedero va aprofitar la seva visita a la capital catalana -dimecres ja havia participat en un acte amb la cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau- per referir-se a les relacions Catalunya-Espanya. El dirigent de Podem va teixir un discurs ambigu, articulat a partir del compromís de “reinventar Espanya”, de manera que Catalunya pugui ser reconeguda “en un país de països”. En una entrevista a Els matins de TV3, va recordar els “cinc segles” de convivència “en comú”, però no va aclarir si defensa la via del referèndum d’autodeterminació escocès. “Sembla que ha estat la [solució] més intel·ligent”, va respondre quan va ser qüestionat sobre la manera de resoldre el contenciós polític.

Monedero va considerar un error que el govern de Mariano Rajoy no aportés “facilitats” per fer el 9-N. Tot i ser conscient que el Tribunal Constitucional va declarar nul el decret de convocatòria de la consulta original i va tombar dos preceptes de la llei de consultes catalana, va defensar el dret a decidir del poble català, però en un sentit ampli. Així va entroncar amb el discurs que Iglesias havia construït en el míting del desembre, en què va afirmar que calia engegar un “procés constituent” a tot l’Estat que derroqués la “casta”, sigui del territori que sigui. Monedero també va recordar a les forces sobiranistes que plantejar el procés d’independència des del xoc de trens és un “disbarat”. Segons Monedero, l’eventual canvi aritmètic al Congrés permetrà visualitzar una Espanya progressista amb voluntat de dialogar sobre qüestions que han arribat a un “carreró sense sortida”, perquè al seu entendre s’han plantejat des d’una perspectiva excessivament identitària.

Nova trencadissa a IU de Madrid

D’altra banda, l’alcaldable d’IU a Madrid, Mauricio Valiente, va tensar més la relació amb la direcció regional de la formació en convocar ahir un referèndum perquè la militància decideixi si ratifica o no l’acord per anar als comicis amb Ahora Madrid, la candidatura que integren Podem, Guanyem i Equo. Valiente entén que la consulta de la direcció regional -prevista per dissabte- no reuneix les “mínimes garanties” de participació. La direcció federal d’IU va desautoritzar la decisió del candidat a Madrid.

stats