DRET A DECIDIR
Misc 03/12/2013

Mas suma el suport dels liberals

La Internacional Liberal insta Rajoy a autoritzar la consulta i obre la porta de Catalunya a la UE

Oriol March
3 min
PREMIAT A BARCELONA  Hans van Baalen, president de la Internacional Liberal -al centre de la imatge-, va rebre ahir el Memorial Trias Fargas en un acte a Barcelona. El van acompanyar el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de la Fundació Llibertat  i Democràcia, Jordi Xuclà. També hi era Ramon Tremosa, eurodiputat de CiU.

BarcelonaHans van Baalen, president de la Internacional Liberal, ha viatjat un cop a l'any a Catalunya des dels anys vuitanta. Va mantenir una estreta relació amb Jordi Pujol, a qui defineix com un iron man de la política. Líder dels liberals holandesos i europarlamentari, Van Baalen va demanar ahir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que autoritzi una consulta sobiranista a Catalunya. "Hauria de ser responsabilitat dels catalans decidir si volen estar dins o fora de la Corona espanyola. És qüestió de democràcia", va assenyalar el president de la Internacional Liberal després de ser guardonat amb el Memorial Trias Fargas.

El president de la Generalitat, Artur Mas, estava especialment satisfet després d'aquest anunci. "El model bo [citat instants abans per Van Baalen] és el del Regne Unit i Escòcia. És l'exemple que connecta amb les aspiracions democràtiques reals", va apuntar Mas, que va desitjar tenir "més amics" com el líder dels liberals. El suport expressat ahir pel dirigent holandès és el cop de mà internacional més explícit que ha rebut el procés sobiranista des que s'ha posat en marxa.

Cap de setmana "positiu"

L'executiva de CDC, que es va reunir ahir al matí com fa tradicionalment cada primer dilluns de mes, era un niu de somriures. "Hem aconseguit que els liberals europeus avalin el dret a decidir, fins i tot els alemanys", sostenia un membre de la direcció. Es referia al congrés que el partit liberal europeu va celebrar aquest cap de setmana a Londres i que va culminar amb l'acceptació d'una esmena de Convergència favorable al dret a decidir i que, finalment, formarà part del full de ruta dels liberals de cara a les eleccions europees. "Ens hem convertit en el referent liberal al sud d'Europa", apunten des de la cúpula. Aquest suport explícit al procés, segons fonts consultades, "legitima" el camí cap a la consulta en un moment en què travessa un moment d'alt risc.

Alt risc per la definició de la data i de la pregunta -els contactes de Mas amb la resta de líders catalans són imminents, per bé que el president insisteix en la "discreció necessària" perquè tinguin èxit- i perquè no falten veus que situen Catalunya fora de la Unió Europea (UE). El president i Van Baalen van insistir que Europa ha de mantenir les "portes obertes" a Catalunya i Escòcia.

A l'espera d'una oferta

Segons Mas, la comunitat internacional "no entén" que el govern espanyol es mantingui de braços plegats sense oferir una oferta alternativa a l'estat propi. "Fóra bo que l'Estat s'ho plantegés i posés sobre la taula una oferta atractiva per poder triar en un sentit o en un altre", va reflexionar el president.

"Seria savi que Madrid fes una proposta; haurien de dialogar i oferir un pacte", va afegir Van Baalen. De moment, però, Rajoy segueix mut i esperant que el procés embarranqui sol. En cas que avanci, la Generalitat va obtenir ahir el suport de la Internacional Liberal.

Un grup influent en més de seixanta països

La Internacional Liberal es va fundar a Oxford el 1947. La tercera gran família política -després dels conservadors i els socialdemòcrates- la componen partits de més de seixanta països, des del Regne Unit a Sri Lanka, passant pel Marroc i per Holanda. Els dos representants més destacats del grup són els liberaldemòcrates britànics, liderats per Nick Clegg, que formen part del govern de David Cameron, i els liberals holandesos, que són el partit gran de la coalició governamental que mana al país. Els liberals suïssos formen part del consell federal del país helvètic.

stats