GOVERNS, TENSIÓ PREELECTORAL
Misc 25/04/2014

Mas i Rajoy esquiven la foto

Els presidents eviten veure’s en una trobada empresarial a Barcelona on parlaven tots dos

Roger Mateos
6 min

BarcelonaNo semblava el dia més propici perquè els dos presidents s’asseguessin a soles a mirar d’atenuar l’abisme polític que els separa. Artur Mas s’havia hagut d’absentar un parell d’hores del ple del Parlament per participar en una trobada organitzada pel Foro de Marcas Renombradas Españolas. Mariano Rajoy viatjava a Barcelona expressament per intervenir-hi i després girava cua. No hi havia temps per a una cimera de desgel. De fet, a les seves agendes no hi havia espai ni tan sols per a una breu salutació de cortesia. Cap dels dos tenia interès en una fotografia d’aparent distensió precisament en el moment en què les seves relacions toquen fons i a dues setmanes de l’inici de la campanya electoral europea.

La Moncloa no havia considerat necessari informar la Generalitat de la fugaç visita de Rajoy a Barcelona -el mateix havia passat amb la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per la diada de Sant Jordi-. Un detall simbòlic però, segons fonts del Govern, prou revelador de la intenció premeditada del cap de l’executiu espanyol d’ignorar les institucions catalanes.

Una solució on tothom hi guanyi

“No hem coincidit des del punt de vista dels horaris, ni estava previst”, es justificava ja a la nit Mas, al programa .Cat, de TV3, dirigit per Ariadna Oltra. Mas va deixar clar que no és en una trobada “a peu d’escala” on s’ha de resoldre el contenciós amb l’Estat. A parer seu, el principal escull que hi segueix havent és que Rajoy imposa que el diàleg no inclogui la consulta. “El diàleg hauria de ser sense condicions prèvies”, va protestar Mas. I va mostrar-se disposat a negociar una solució win-win : “El procés hauria d’acabar de manera que hi guanyi tothom”, sense vencedors ni vençuts.

El més de mig miler d’empresaris que assistien al fòrum d’ahir a Barcelona es van quedar sense el cara a cara presidencial, però els discursos de Mas i Rajoy anaven farcits de referències implícites al procés català. Ja abans d’arribar al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, Mas havia disparat el seu primer dard. En la sessió de control al president, al ple del Parlament, Mas va protagonitzar un cop més una topada amb Alícia Sánchez-Camacho. Després que la cap de files dels populars catalans tornés a advertir que no es pot preguntar sobre la independència, Mas va acusar el PP d’“intentar imposar una posició absolutament minoritària” en contra del referèndum, passant per sobre de la majoria parlamentària i de més del 80% de la gent. “Això és l’ordeno y mando típic de Madrid”, va denunciar.

Camacho el va avisar dels perills del camí sobiranista i Mas va confirmar que, en efecte, Catalunya s’ha embarcat “en un camí perillós” per les amenaces que llancen les institucions espanyoles. “L’Estat és l’Estat, ho he notat en la meva pròpia pell”, va afegir en to irònic. Minuts després, Mas enfilava cap al Palau de Congressos, on va oferir un discurs centrat a enumerar les fortaleses de l’economia catalana gràcies a la seva projecció exterior.

Davant d’un auditori en bona part vingut d’altres indrets de l’Estat, va fer un elogi de la marca Barcelona, llaurada amb molt d’esforç “en els últims vint anys”, i va anar desgranant dades objectives que trinxaven els càlculs més catastrofistes sobre els suposats efectes negatius que està provocant el procés sobiranista. Mas va parlar de xifres rècord en arribada de turistes a Catalunya, en atracció d’inversió estrangera i en exportacions. “En els últims dos anys, Catalunya ha venut més a l’exterior que a la resta d’Espanya, això no havia passat mai”, va subratllar. No es va estar d’afegir un detall que sumava mèrit a la dada: Catalunya acapara el 25% del comerç exterior de l’Estat, tot i representar el 18% del PIB estatal i malgrat no ser exportadora de “grans vaixells, aeronaus ni armament”.

El cap del Govern va cloure la seva intervenció a la una del migdia i tot seguit va abandonar el recinte firal, després de fer-se una foto de família amb els organitzadors, incloent-hi el president de Freixenet, José Luis Bonet, que més d’un cop s’ha manifestat públicament en contra de la independència però que ahir, com a amfitrió de l’acte, va preferir adoptar un perfil baix.

No es va esperar la mitja hora que faltava perquè aparegués Rajoy, que tampoc es va molestar a arribar a temps d’escoltar o almenys saludar el president de la Generalitat. Sí que va haver-hi encaixada de mans entre el cap de l’executiu central i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que el va rebre a peu de carrer. Un cop va prendre la paraula, Rajoy es va dedicar a traslladar un doble missatge: l’economia espanyola està en plena remuntada i a Catalunya no li convé separar-se’n.

Després de vantar-se d’haver rescatat ja Espanya del forat negre econòmic -parlava constantment de la crisi com un malson del passat-, va convidar els catalans a adonar-se dels beneficis de seguir formant part de l’Estat. “El nostre futur, junts, no coneix fronteres”, va proclamar. Cap menció explícita a Mas però sí un reguitzell d’indirectes contra el seu full de ruta cap a la consulta del 9 de novembre. La primera va ser recordar que “el món tendeix de manera imparable a la desaparició de les fronteres”.

Rajoy veu Mas abocat al “fracàs”

Però la més òbvia va ser quan va advertir que “tancar-se en si mateix i mantenir-se immòbil als canvis” són “ingredients segurs per al fracàs”. En canvi, guanyar en dimensions i “innovar” són les “claus d’èxit”. “Ningú no hauria d’obstruir aquest camí sense explicar els costos de caminar en sentit contrari”, va reblar.

Eren poc més d’un quart de dues i Rajoy ja havia clos l’acte. Encara va quedar-se una bona estona parlant amb assistents al fòrum. A les tres es dirigia cap a l’aeroport per tornar a Madrid i rebre el president de l’Equador, Rafael Correa. La seva visita llampec a Barcelona no va servir més que per constatar que el pols amb Mas no afluixa. Fins als comicis del 25 de maig, enmig del soroll preelectoral, ben pocs moviments d’acostament es produiran.

El PP acusa el Govern d’encarregar a presos les paperetes del 9-N

“No hi ha major frustració que voler votar i no poder”. Així es va expressar el president de la Generalitat, Artur Mas, aquest Sant Jordi en una trobada a Palau amb 25 corresponsals estrangers, als quals va dir que es veu més “com el president del referèndum que com el de la independència”. Mas va explicar que el seu objectiu és celebrar una consulta no vinculant “dins d’un marc legal” i va afirmar que, després del no del Congrés, espera que es “permeti al poble català expressar-se d’acord amb la llei catalana”. En cas contrari, va insistir, optarà per les eleccions plebiscitàries. La trobada d’aquest dimecres s’emmarca en el conjunt d’accions del Govern per fer pedagogia al món sobre el procés, com la contractació de la consultora Independent Diplomat (ID). El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va defensar ahir la funció “democràtica” d’aquesta organització, després que el PP acusés l’executiu de malbaratar recursos amb l’objectiu de fer propaganda del “separatisme”. “El Govern no ha fet més que seguir els mandats del Parlament”, va afirmar Homs.

Consulta

El PP va acusar ahir el govern de la Generalitat d’haver encarregat als presos del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) de Lleida la impressió de les paperetes per al referèndum del 9-N, tal com avançava la setmana passada el diari lleidatà La Mañana. Segons explicava el rotatiu, el CIRE de Lleida elabora habitualment “tota la documentació i material gràfic de la Generalitat”, i afegia que el disseny i la impressió de les paperetes s’estava duent a terme amb absoluta “discreció”.

En la sessió de control al Parlament, la diputada popular Dolors López comparava l’actuació del CIRE amb el que feien “els faraons o règims dictatorials, que utilitzaven els presos com a mà d’obra barata”. El conseller de Justícia, Germà Gordó, va titllar de “molt gros” el símil que va sentenciar la diputada popular i va negar haver rebut un encàrrec amb aquestes característiques. Fonts sindicals, en declaracions a l’agència Efe, van assegurar que el centre encara no ha rebut l’encàrrec oficial però ja està fent proves d’impressió.

stats