CANVI DE CICLE
Misc 12/12/2013

Mas acorda amb Duran una pregunta "plural" que oferirà a ERC i ICV

Junqueras insisteix que cal fer referència a la independència com en el cas d'Escòcia

M.e. Quetglas / R. Tugas
3 min
Herrera, acompanyat per testimonis i familiars de víctimes del franquisme del PSUC, va lliurar al consolat argentí de Barcelona una querella contra els crims de la dictadura.

Madrid / Barcelona.El primer pas cap a l'entesa global entorn de la pregunta de la consulta que els partits sobiranistes persegueixen per abans d'acabar el 2013 era un acord entre els dos socis de la federació que governa la Generalitat. I aquest graó es va superar en la reunió que Artur Mas i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, van fer dimarts i que va avançar l'ARA. Segons fonts coneixedores de la trobada, va servir perquè pactessin una "pregunta plural perquè tothom pugui sentir-s'hi còmode". Ara, però, caldrà que la resta de formacions favorables al dret a decidir l'acceptin o hi aportin les seves esmenes, i no serà necessàriament senzill.

L'encarregat de presentar la proposta a ERC, ICV-EUiA i la CUP serà Mas, que ja parlarà en nom de tota la federació de CiU. "La part de la negociació entre CDC i Unió està resolta", expliquen fonts nacionalistes, que afegeixen que es volen accelerar els contactes els pròxims dies per intentar tancar l'acord tan aviat com sigui possible. Ja fa dies, de fet, que des d'ERC insinuen que no votaran els pressupostos la setmana vinent si no hi ha acord amb la consulta.

El seu líder, Oriol Junqueras, hi va treure pressió en una entrevista a RNE en què va avançar que creu que votaran els comptes, tot i que espera que això "sigui un senyal que hi ha pacte en altres aspectes". "L'acord és estable i sòlid", va insistir, malgrat que no es va moure de la reivindicació d'una pregunta que inclogui l'objectiu de la independència. "Vull una pregunta tan moderada, conservadora i prudent com la que David Cameron fa a Escòcia", va ironitzar, i va insistir que, si les enquestes apunten que un 55% dels catalans votarien a la independència, significa que aquesta pregunta és "majoritària i, per tant, inclusiva".

Duran, convençut de l'entesa

El primer a qui haurà de convèncer és a Duran, amb qui es reuneix demà en una trobada que, tot i que oficialment no té com a objectiu negociar la consulta, segur que tindrà aquest aspecte sobre la taula. El líder dels democristians és contrari a preguntar sobre la independència, però ahir des del Congrés es va mostrar "convençut" que s'assolirà l'acord. Fer el contrari suposaria "un autèntic ridícul" que els partits "no es poden permetre", va afegir.

També és optimista el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que defensa una pregunta "inclusiva". "És el que toca i no hi ha cap altre escenari que el de l'acord", va afirmar. Abans, però, ha d'arribar el consens previ a dins d'ICV i, per acostar-s'hi, avui tindrà lloc la reunió oberta del grup de treball sobre dret a decidir dels ecosocialistes, en què els membres del consell nacional que ho vulguin exposaran el seu punt de vista sobre el procés. L'objectiu, com va avançar l'ARA, és saber l'opinió de les bases sobre el dret a decidir i concretar el posicionament comú d'ICV.

Zapatero no és partidari de fer referèndums

L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va afirmar en una entrevista ahir a TV3 que no és partidari dels referèndums "perquè divideixen artificialment i perquè no es contesta molts cops el que es pregunta". Es va mostrar favorable a recuperar peces de l'Estatut retallat i a reformar la Constitució, però no d'incloure-hi el dret a decidir, ja que "una Constitució democràtica estableix un ordre democràtic per a la unitat i l'estabilitat". "No hi ha cap país democràtic del món que hagi conegut una secessió del seu territori", va etzibar.

stats