FISCALITAT
Misc 29/10/2013

Madrid tira pel dret i rebaixarà impostos el 2014

El govern autonòmic reduirà tres grans tributs i suprimirà el cèntim sanitari per als transportistes

i
àlex Font Manté
2 min
UN RELLEU EN LA MATEIXA LÍNIA 
 Esperanza Aguirre i el seu successor, Ignacio González, han rebaixat impostos a la Comunitat de Madrid aprofitant la còmoda situació que viuen les seves finances.

BarcelonaL'atzar ha impedit que avui els governs de Catalunya i de la Comunitat de Madrid presentessin de manera simultània els seus pressupostos per al 2014. Finalment, no serà fins a la setmana vinent que la Generalitat mostrarà els comptes per a l'any vinent, però ara ja se sap que inclouran nombroses pujades d'impostos i que, tres anys després, recuperaran plenament l'impost de successions. En canvi, la Comunitat de Madrid preveu fer tot el contrari: als seus pressupostos del 2014 hi haurà una baixada generalitzada d'impostos.

El president de Madrid, Ignacio González, va avançar ahir que l'impost sobre la renda (IRPF) baixarà en quatre dècimes per a tots els treballadors. L'IRPF és el tribut més important perquè és el que més ingressos genera. Cada comunitat el té a un nivell diferent i Madrid ja és qui el té més baix, mentre que Catalunya té el més alt. A Madrid, els més rics paguen un 51,5% del que guanyen en concepte d'IRPF i l'any vinent la taxa baixarà al 51,1%. A Catalunya, en canvi, la gent que més guanya paga un IRPF del 56%. Suècia i l'illa caribenya d'Aruba són els dos únics llocs del món que tenen un IRPF més alt que el de Catalunya.

A més de l'IRPF, González també eliminarà el cèntim sanitari (impost que grava el consum de benzina) per als transportistes professionals. Madrid també prepara una rebaixa de l'impost de transmissions patrimonials. Aquesta taxa, que grava la compra de pisos o cotxes de segona mà, per exemple, baixarà en un punt i passarà del 7% actual al 6%. Per contra, a Catalunya aquest impost ha viscut una evolució completament inversa, ja que el passat agost va pujar del 8% al 10%.

Finalment, la comunitat madrilenya també rebaixarà l'impost sobre actes jurídics documentats (que és el que es paga amb els documents notarials i hipotecaris).

Comparació inevitable

És inevitable comparar els impostos entre Catalunya i Madrid perquè totes dues comunitats competeixen per l'atracció d'empreses, treballadors qualificats i, en general, lideratge econòmic. Totes dues comunitats, a més, s'han considerat sovint víctimes del sistema de finançament autonòmic actual, que perjudica les comunitats que més aporten. Però a Madrid sembla que les coses li van una mica millor, cosa que des de Catalunya sovint s'ha considerat que es deu a l'efecte positiu que té ser capital de l'Estat.

El fet és que, ara mateix, la Comunitat de Madrid té un deute i un dèficit que estan entre els més baixos d'Espanya. El deute és de 22.600 milions d'euros, equivalent a un 12,1% del seu PIB; i el dèficit, de l'1,07%. La situació de les finances de la Generalitat de Catalunya, en canvi, és completament inversa: té un deute de 52.500 milions (que suposa el 26,6% del seu PIB) i un dèficit del 2,1% al tancament de l'any passat.

El Partit Popular madrileny està liderat per polítics que consideren que els impostos baixos són més beneficiosos per a l'economia. "Creure que els diners estan millor a la butxaca dels ciutadans és el nostre principi", va proclamar ahir González. De fet, l'Ajuntament de Madrid també ha anunciat diverses rebaixes tributàries malgrat que, en el seu cas, la situació financera és molt més delicada, amb un deute de 7.400 milions d'euros. En canvi, el de Barcelona, amb unes finances més equilibrades, ha decidit congelar-los.

stats