COMPTES PÚBLICS
Misc 20/08/2013

Madrid exigeix ja a Montoro un nou finançament sense "trampes"

Clàudia Dinarès
2 min

Barcelona.El govern de la Comunitat de Madrid, del PP, vol que s'eliminin les "trampes" i les "injustícies" del model de finançament autonòmic actual. Ho va expressar ahir Enrique Ossorio, el seu conseller d'Economia, en una carta enviada al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, també del PP, per exigir-li que reformi de seguida el sistema de finançament autonòmic actual i aprofiti per solucionar les "desigualtats" que considera que consagra.

En la missiva, demana a Montoro que posi en marxa un nou model de finançament autonòmic d'aquí quatre mesos, l'1 de gener del 2014, com preveu l'actual llei de finançament, i denuncia que el model "està fet amb trampes perquè Madrid tingui menys recaptació". No obstant, a principis d'aquest estiu Montoro ja va anunciar que no seria fins al 2015 que es posaria en marxa el nou model de finançament, un any després del que estava previst.

El conseller va advertir el ministre que si no respon a la seva petició, estarà "comprometent" la Comunitat de Madrid a no poder complir l'objectiu de dèficit de l'1,07% del PIB fixat pel Consell de Política Fiscal i Financera. El conseller assegura que "farà tot l'esforç possible" per complir però que Madrid "ja ha retallat tot el que podia retallar" i no pot exigir més esforços als ciutadans.

Ja en roda de premsa, Ossorio va expressar la seva oposició als "privilegis" i "desigualtats" que considera que promou el model de finançament actual, en referència al règim foral de Navarra i el País Basc. Va lamentar que aquestes dues comunitats rebin una recaptació per habitant que és un "60% superior" a la de la resta de les autonomies, i va apuntar la possibilitat que l'IVA del consum dels madrilenys estigui anant al País Basc i Navarra.

La Generalitat de Catalunya ha lamentat que la negociació encara no estigui en marxa, com han fet els executius de les Balears i el País Valencià, també en mans del PP i amb un dèficit fiscal elevat.

stats