TENSIÓ AL PENYAL
Misc 15/08/2013

Madrid i Londres endureixen el pols

Espanya denuncia l'ocupació "il·legal" d'una part de Gibraltar

Roger Mateos
2 min

Barcelona.La tensió diplomàtica entre Espanya i el Regne Unit encara està en plena corba ascendent. Ahir va haver-hi un episodi més d'aquest pols per la sobirania de Gibraltar. El ministeri d'Exteriors britànic havia advertit dimarts que remetria una queixa formal a les autoritats espanyoles pels estrictes controls en els accessos al Penyal, que estan provocant hores de cua de vehicles que volen travessar la frontera. La protesta va arribar ahir formalment a través de l'ambaixada britànica a Madrid. I va tenir una resposta fulminant i sense contemplacions.

La diplomàcia espanyola va comunicar de manera "ferma i severa" -també a través de l'ambaixada britànica- que els controls fronterers que Londres considera inacceptables s'ajusten plenament a la legalitat i són ara mateix "irrenunciables" per a Espanya. El govern de Mariano Rajoy argumenta que els controls són conseqüència del fet que el Regne Unit no pertanyi a l'espai Schengen i de l'"enorme" augment del contraban a través del Penyal en els últims anys.

La resposta espanyola va anar més enllà i fins i tot va salpebrar el seu argumentari amb raons històriques. La llengua de terra que uneix el Penyal amb Espanya, van al·legar des de Madrid, no forma part dels espais cedits al Regne Unit en virtut del tractat d'Utrecht del 1713 i, per tant, l'ocupació britànica en aquest punt és "il·legal i contrària al dret". En aquest istme hi ha, per exemple, l'aeroport de Gibraltar.

Margallo s'explicarà al Congrés

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, es va comprometre ahir a comparèixer al Congrés en la primera quinzena de setembre per abordar la crisi diplomàtica per Gibraltar. Mentrestant, ahir les cues de vehicles a l'entrada i sortida del Penyal es van moderar. Però Espanya de moment no té cap intenció d'anul·lar-les. El conflicte encara seguirà viu un temps.

stats